Když má kuchař fantazii, umí vykouzlit celou řadu jídel. Může se nechat inspirovat recepty, jichž je na internetu i v kuchařkách spousta k dispozici. Často používají mleté maso jako výchozí surovinu.
Z mletého masa se vaří velice dobře. Je tomu tak proto, že s pomocí různého koření je mu možné dodat specifickou chuť. Použít lze při jeho přípravě i zeleninu, která funguje jednak jako plnidlo, ale také zvyšuje výživovou hodnotu masa, protože dodává cennou vlákninu. Ideálně se k tomuto účelu hodí mrkev a brambory.
Proč vařit z mletého masa
Máte našponovaný rodinný rozpočet a potřebujete ušetřit? Pak se nabízí úspora při přípravě jídla. Když budete chtít vařit z masa, nekoupíte drahou hovězí svíčkovou nebo vepřovou panenku, ale sáhnete po mletém masu, které bývá levnější. Přitom i z něho lze připravit chutné jídlo, navíc poměrně rychle. Zde je náš recept na mleté maso v zeleninové peřince.
Co budete potřebovat na přípravu mletého masa
- 800 g mletého masa (hovězí, vepřové, směs obou mas)
- 3 brambory
- 1 středně velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 8 g soli
- 5 g mletého černého pepře
Co budete potřebovat pro zeleninový základ
- 3 brambory
- 5 mrkví
- 2 vejce
- 50 g mouky
- 20 g zelené petrželky
- 100 ml rostlinného oleje (slunečnicového, řepkového)
- 3 g černého pepře
- 5 g sladké papriky
- 5 g soli
Postup přípravy
- Nejprve si nachystáte zeleninovou směs. Brambory oloupete a nastrouháte na hrubém struhadle. Vymačkáte s nich šťávu a dáte do mísy.
- Mrkev oloupete a nastrouháte také na hrubém struhadle. Přidáte ji k bramborám v míse.
- Směs doplníte nakrájenou zelenou petrželkou, vejcem, moukou, solí, pepřem a paprikou a vše dobře promícháte.
- Nyní si vezmete hlubší pekáč a na jeho dno rozprostřete zeleninovou směs.
- Teď si připravíte mleté maso, které si dáte do další misky, doplníte nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, solí, pepřem a nastrouhanou mrkví a bramborou.
- Maso a vše ostatní dobře promícháte a pak ze směsi budete tvarovat koule velikosti ping-pongového míčku. Masové koule položíte na zeleninový základ v pekáči.
- Dáte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na dobu asi půl hodiny. Potom vyjmeme z trouby a na každou kuličku nalijeme lžičku rajčatové šťávy a posypeme strouhaným sýrem.
- Pečeme dalších 15 minut, než je jídlo hotové.
Napište komentář