K létu meloun jako takový zkrátka patří. Je osvěžujícím a příjemně sladkým ovocem, které milují nejen dospělí, ale především děti. Nejoblíbenějším druhem je meloun vodní, který má zelenou slupku a jasně červenou dužinu, buď s peckami, nebo bez. Víte, jak vybrat v obchodě ten správný, nejsladší meloun? Poradíme vám jak na to!
Tipy, jak si správně vybrat nejsladší a nejlepší meloun
Při výběru melounu v obchodě si všímejte především těchto základních znaků:
- Žlutá skvrna na povrchu: je místem, kde se meloun dotýkal země. Tohle místo by mělo být na melounu zbarvené do oranžové, nebo krémově žluté. Pokud je skvrna bílá, meloun ještě dostatečně nedozrál.
- Hnědé čáry na slupce: pokud na melounu vidíte mnoho čar v hnědém odstínu, znamená to, že bude zcela jistě sladký. Tyto čáry jsou pozůstatkem opylení květů melounu. Čím jich je více, tím lépe.
- I tvar je důležitý: někteří zemědělci odlišují melouny dle tvaru a přezdívají jim „dívka“ – což je více zaoblený meloun a „chlapec“, tvar melounu je protáhlý. Ty kulaté jsou údajně více sladké.
Zralý meloun poznáte i poklepem
Velice známým způsobem, jak poznat zralý a sladký meloun, je poklepání na jeho slupku. Lehce dutý zvuk značí míru sladkosti tak akorát, pokud uslyšíte intenzivní dutý zvuk, je ovoce nejspíš přezrálé a bude extrémně sladké. Meloun také můžete zkusit stisknout rukama. Když to bude ten pravý, opravdu dobře zralý, měl by zavrzat. Přejeme tedy šťastnou ruku při výběru a dobré pochutnání!