Onemocněli jste chřipkou, nebo jste se zkrátka jen nachladili? Nemusíte utrácet za předražené průmyslově vyráběné léky, které podpoří rekonvalescenci. Velmi účinný bude totiž i česnekový sirup, který budete mít připravený v několika málo minutách. Vsaďte na blahodárný česnek a neuděláte zaručeně chybu.
Jaké léčivé vlastnosti má česnek?
Česnek je oblíbený zejména v gastronomii a v té české je doslova nenahraditelný v řadě pokrmů. Nepředstavitelná by bez něj byla česnečka, nebo oukrop. Skvěle se hodí i do masových marinád, nebo jako ochucovadlo topinek a pomazánek. Dokonalý je však i v lidovém léčitelství.
Česnekové stroužky jsou považované za velmi silné přírodní antibiotikum, a to díky látce zvané allicin. Dokáže efektivně bojovat proti bakteriím i virům a posiluje kromě jiného i imunitní systém. Cenný je česnek rovněž pro obsah vitamínů (A, B1, B2, C) a minerálních látek (hořčík, vápník, draslík). Nalezneme v něm i stopové prvky jako je chrom, nikl a kobalt. Konzumovat česnek v období nemoci je možné v jakémkoliv stavu.
Velký efekt bude mít především syrový, avšak jeho intenzivní štiplavá chuť může poněkud odrazovat. Proto jsme si pro vás připravili chutný a zdravá česnekový sirup. Připravte si jej do zásoby a nic vás neskolí!
Jaké ingredience potřebujete na česnekový sirup?
Než se pustíte do přípravy léčivého sirupu, obstarejte si:
- 2 až 3 celé hlavy česneku
- 3 citrony
- 6 lžic tekutého přírodního medu
- 1 šálek studené vody
Jak postupovat při přípravě česnekového sirupu?
Nejprve si oloupejte všechny česnekové stroužky a poté je prolisujte do mísy. Z citronů následně pečlivě vymačkejte šťávu (lze použít i speciální odšťavňovač či lis). Tekutinu přidejte k česnekové pastě.
Dále přilijte několik lžic medu, studenou vodu a důkladně zamíchejte. Pak nádobu přikryjte a nechte na tmavém a chladném místě alespoň den stát. Tak získá sirup svou nezaměnitelnou léčivou sílu. Po uplynutí této doby sirup přelijte do uzavíratelné tmavé sklenice. Velmi důležité je, abyste při přípravě sirupu používali med zcela přírodní s příměsí pylu a propolisu. Svůj výtvor pak skladujte v chladu a temnu.
Léčivé vlastnosti medu
Jednou z podstatných surovin v česnekovém sirupu je med. Ten je rovněž označován jako přírodní antibiotikum. Někteří lidé jej nazývají i tekutým zlatem. Dokáže také posílit imunitu a tělu dodá vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C. Kromě jiného obsahuje i zdravé sacharidy, organické kyseliny, esenciální oleje a kyselinu listovou. Dokonale se hodí med i k samostatné konzumaci, například při bolestech v krku.
Jak česnekový sirup dávkovat?
V době onemocnění je vhodné užívat 2x až 3x denně lžičku česnekového sirupu. Jako prevenci chřipky a nachlazení konzumujte lžičku tekutiny pouze dvakrát denně. Pokud příznaky nachlazení či chřipky nevymizí po týdnu, je vhodné navštívit lékaře.
Ještě, než začnete užívat česnekový sirup, poraďte se nejprve s odborníkem (ošetřujícím lékařem). Nemusí být totiž vhodný pro všechny jedince. Zejména těhotné a kojící ženy by měly věnovat pozornost tomu, zda jsou konkrétní přírodní produkty vůbec vhodné.
Tip na závěr: Jak jinak česnek zpracovat, aby podpořil zdraví?
Česnek lze zužitkovat i jinými metodami. Některé lidové rady našich babiček tvrdí, že odvar s česnekem může pomoci snížit i krevní tlak a podpořit trávení. Připravíte si ho z pěti až šesti stroužků česneku, dvou středně velkých cibulí, hrnku a půl vody a čtyř lžic bio medu.
Cibuli i česnek oloupejte, pokrájejte na menší kousky a povařte ve vodě asi 15 až 20 minut. Poté odvar sceďte a podávejte ochucený medem po lžíci. Ideální je konzumovat jednu lžíci každé ráno nalačno. Uchovávejte roztok v lednici či na chladném místě.