Na originální zahradní chodník stačí pár větších kamenů, písek a pytel štěrku

Zapomeňte na zámkovou dlažbu. Zahradní chodník vyrobíte i z pár kamenů a trochu štěrku. A bude vypadat o poznání lépe. Pokud vás zajímá, jak na to, provedeme vás celým postupem jeho realizace. A uvidíte, že je to jednoduší, než si myslíte.

Nejprve základ a podklad

V první řadě si ujasněte, kudy má váš zahradní chodník vést. Následně zde vykopejte veškerou trávu, navozte sem hlínu a tu jednoduše udusejte. Také použijte dřevěná prkna, kterými jasně vymezíte samotnou šířku. Následně na připravený povrch z hlíny položte pevnou folii, které bude vytvářej jednu ze základních vrstev.

Nasypte písek

Na folii nyní nasypte písek. Mělo by ho být dostatečné množství, minimálně ve vrstvě několika centimetrů. Písek rozhrňte po celé délce plánovaného chodníčku tak, aby byla všude stejně vysoká vrstva a aby byla jeho plocha, pokud možno v rovině. Nemusí to být přesně na centimetr, ale čím rovnější vše bude, tím lépe.

Písek udusejte

Nyní je třeba písek udusat. Nejprve ho pokropte vodou, kterou nasaje a díky tomu si i sám sedne. Potom je třeba ho ještě důkladně udusat třeba pomocí válce, nebo jiné pomůcky. Čím udusanější bude, tím lépe. Jenom tak máte jistotu, že váš zahradní chodník nebude měnit tvar a nebude se propadat.

Nyní položte kameny

Teď už stačí pouze položit kameny. Mělo by se jednat o ty opracované, pokud možno stejně vysoké. Pokládejte je tak, aby pokrývaly celou délku i celou šířku chodníku. Mezery, které mezi nimi vzniknou jsou v pořádku a jsou dokonce žádoucí. Prospějí celkově zajímavému vzhledu. V následujícím kroku je vyplníte.

Nyní štěrk

Na závěr už jenom štěrk, který nasypete do jednotlivých mezer mezi velkými kameny. Použijte takové množství, aby byl povrch zarovnán do roviny. V tu chvíli je váš zahradní chodník hotov. Nechte ho ještě pár dní, aby si takzvaně sednul a potom ho můžete poprvé vyzkoušet. Konečně máte na své zahradě kudy chodit.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]