Hovězí játra jsou velmi často opomíjenou surovinou, přesto ale dokáží být velkou pochoutkou. Důležité je vědět, jak je správně připravit, a nebát se toho.
Játra, a vnitřnosti obecně, nepatří mezi oblíbené suroviny, a to hlavně proto, že mají velmi často výraznou chuť. Je ale velkou chybou jimi kvůli tomu opovrhovat, protože právě tato výraznost může být velkou výhodou a udělat jídlo zcela výjimečným. U hovězích jater je problémem také to, že jsou často velmi tvrdá. Pokud ale víme, s čím je správně zkombinovat, mohou být velmi měkká a šťavnatá.
Ingredience potřebné na přípravu hovězích jater:
- hovězí játra
- středně velká cibule
- hořčice
- zakysaná smetana
Zaručený recept na šťavnatá játra
Připravit chutná a měkká játra může být mnohdy velmi náročné, a to hlavně proto, že jim stačí opravdu krátká chvilka nepozornosti a budou tvrdá. Pokud je ale během vaření, ve správnou chvíli, zkombinujeme se zakysanou smetanou a hořčicí, vznikne nám lahodný pokrm. Důležitým krokem, na který ale také nesmíme zapomenout, je podlít játra vroucí vodou.
Nejjemnější kuřecí játra podle mého dědečka: Díky speciální přísadě se jim žádný jiný recept nevyrovná
Nejen chutná játra, ale také zbavená specifické chuti
Zalití vroucí vodou nám zaručí nejen chutnost, ale také to, že játra přijdou o svůj specifický zápach. Abychom dosáhli vysněného výsledku, je zapotřebí držet se jednoduchého návodu. Nejprve játra důkladně opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Ty vložíme do hluboké nádoby, kterou naplníme vroucí vodou. Játra zde necháme po dobu 5 minut, poté vodu z nádoby vylijeme. Játra je zapotřebí ještě opláchnout.
Kombinace smetany a hořčice vytvoří lahodnou chuť
Na pánvi si necháme osmahnout cibuli s malým množstvím soli a cukru. Přidáme k ní také česnek, a jakmile je obojí propečené, na pánev přidáme také játra. Ta necháme na pánvi dusit po dobu 30 minut, mezitím si vedle v nádobě připravíme zakysanou smetanu, kterou smícháme se 2 polévkovými lžícemi vody a hořčicí. Směs zamícháme do hladka, a jakmile jsou játra podušená, do směsi je jednoduše přidáme. Necháme vařit ještě 10 minut, poté můžeme servírovat.
Napište komentář