Nechápala jsem, proč tchyně přidává krupici do mletého na karbanátky a burgery. Ale po ochutnání jsem si vyprosila recept

Nachystejte si výtečný oběd či teplou večeři. O křupavé a šťavnaté karbanátky, které budete mít hotové raz dva, se postará trocha obyčejné krupice.

Jako karbanátek se obecně označují směsi, nejčastěji s vysokým podílem mletého masa, z nichž se tvarují bochánky, které se následně smaží na vrstvě rozpáleného oleje. V závislosti na místní tradici či dostupných surovinách se do karbanátků mohou přidávat nejrůznější ingredience – sýr, rajčata, kapusta, česnek, apod. Jednou z variant je také přidání krupice k mletému masu. Ovšem tato surovina se více než na chuti podepíše na celkové soudržnosti a šťavnatosti pokrmu. Nasaje přebytečnou šťávu a karbanátky jsou křupavé a šťavnaté zároveň.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 500 gramů mletého hovězího masa (můžete nahradit vepřovým či mixem)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší brambora varného typu B
  • 1 vejce velikosti M
  • 4 polévkové lžíce krupice
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 0,5 čajové lžičky soli
  • 1-2 polévkové lžíce horké vody
  • strouhanka dle potřeby

Postup přípravy karbanátků krok za krokem

Ze všeho nejdříve si na pracovní desku vyskládejte potřebné suroviny a nádobí. Jakmile budete mít tento krok hotový, můžete přejít k samotnému vaření. Na to si vyhraďte asi 40 minut času. Ze všeho nejdříve si k ruce vezměte mleté maso. Sázkou na jistotu je hovězí, ale alternativně lze použít i vepřové, popřípadě mix hovězího a vepřového masa. Jestliže máte k dispozici mlýnek, můžete si čerstvé maso namlít sami doma – karbanátky budou o něco chutnější.

Půl kilogramu mletého masa vyklopte do větší mísy a zasypte 4 polévkovými lžícemi krupice. Vše velmi důkladně promíchejte a odložte stranou. Nyní si k ruce vezměte prkénko, struhadlo a bramboru s cibulí. Oba kusy zeleniny zbavte svrchní slupky a krátce omyjte pod proudem studené vody. Následně je na jemném struhadle nastrouhejte. Nastrouhanou cibuli a bramboru přidejte k mletému masu a do směsi rozklepněte ještě vejce. Vše důkladně promíchejte.

V dalším kroku přípravy masovou směs okořeňte. Dle chuti do ní přidejte sůl, mletý černý pepř, mletou sladkou papriku a 2 prolisované stroužky česneku. Směs opět promíchejte, avšak v tuto chvíli pouze rukama. Hněťte ji tak dlouho, dokud nebude kompaktní a hladká.

Poté mísu překryjte mělkým talířem a nechte asi čtvrt hodiny odstát. Během této doby začne krupice pomalu bobtnat a absorbuje přebytečnou šťávu, která by jinak karbanátky „rozbředla“.

Po uplynutí potřebné doby začněte tvarovat bochánky. Ty by měly být přibližně o velikosti vaší dlaně. Každý jeden karbanátek obalte ve strouhance a položte na čistý a suchý talíř. Pokud byste chtěli karbanátky ještě vylepšit, použijte místo strouhanky den starý rohlík, který nastrouhejte na struhadle. Jakmile budete mít karbanátky obalené, vezměte si k ruce větší pánev, na níž rozpalte 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje.

Na rozpálenou pánev vložte jednotlivé karbanátky a lehce je opečte ze všech stran. Poté do pánve přidejte 1-2 polévkové lžíce horké vody a pánev přikryjte pokličkou. Plamen ztlumte asi na polovinu. Takto nechte karbanátky 15 minut hnědnout. Hotové servírujte se šťouchanými brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem. Na talíři by rovněž neměla chybět zeleninové obloha, která pokrm vyváží a zároveň vás osvěží.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*