Brambory jsou známou a populární přílohou, ale pokud jde o nutriční hodnoty, jde o velmi nedoceněnou potravinu. Řada lidí si myslí, že brambory obsahují tak maximálně škrob a sacharidy, a tím to končí. Realita je však jiná. Kdo se o jednotlivé potraviny zajímá více a zjišťuje, co obsahují, ten na brambory nikdy nezapomíná. Proč?
Jsou zdrojem vitamínu C
Proč jíst právě brambory, pokud chcete posílit imunitu? Jelikož kromě jiného obsahují i velké množství vitamínu C. Často je to větší množství, než v případě celé řady jiných druhé zeleniny, nebo dokonce i ovoce. A právě tento vitamín je označován jak za důležitý antioxidant, tak i za velmi důležitou látku, která posiluje imunitu.
Obsahuj i další látky
Brambory však nejsou jenom zdrojem vitamínu C. Obsahují také řadu dalších látek. Pokud je budete jíst i se slupkou, zajistíte svému tělu také celkem dostatečný přísun vlákniny. Dále nezapomínejme také na vysoký obsah draslíku, stejně jako hořčíku. Ano, i ten obsahuje pro mnohé nedoceněné brambora, která je známou přílohou v našich kuchyních.
Pozitivní vliv na zdraví
Jak je vidět z obsahu jednotlivých látek, tak brambory mají velmi pozitivní vliv na lidské zdravé. Dokážou například snižovat krevní tlak a tím se pozitivně podepisovat na zdraví našich cév, ale i našeho srdce. Díky vitamínu C jsou i silným antioxidantem, které pomáhá z našeho těla eliminovat i řadu nežádoucích látek. Hlavně ale posilují imunitu. Díky tomu je naše tělo odolnější vůči celé řadě nemocí. A pokud se už některé přece jenom objeví, dokážeme si s nimi poradit i bez léků, které jsou plné chemie.
Mnoho různých využití
Brambory by neměly chybět v žádném jídelníčku. Jsou nejenom levné, ale mají i mnoho možností využití. Dají se jíst vařené, dají se jíst pečené, chutná je bramborová kaše, nebo šťouchané brambory. Dělají se z nich hranolky nebo krokety, používají se jako základ knedlíků, stejně jako jsou hlavní surovinou pro přípravu bramboráků. Zvýšit jejich příjem proto není absolutně nic složitého.
Fotografie: Pixabay, Unsplash