Salát s játry je chutný a výživný pokrm, který se skvěle hodí k rodinnému obědu i na oslavu. Výběr kombinací chutí, vůní i textur je neskutečně pestrý.
Jak známo, zelenina patří mezi suroviny oblíbené zejména kvůli zdravotním benefitům. Láká ale také rozmanitostí chutí i vůní. Doplněna o sýr či vejce se stává zdrojem bílkovin. Kombinace s masovou složkou toto dokáže ještě podtrhnout, zároveň dodá salátu zase další chuťové i voňavé tóny. Jedna surovina je ale v našich zemích trochu nezvyklá, ovšem dokáže jídlu dodat skvělou chuť i texturu.
Salát s kuřecími játry
Zajímavou základní ingrediencí mohou být i játra, a to jak kuřecí, tak i hovězí či vepřová. Způsob přípravy může ovlivnit chuť a texturu salátu, díky čemuž se může stát velmi zajímavým pokrmem. Kombinuje jemnou strukturu jater s bohatou chutí zeleniny a vytváří tak harmonické spojení chutí a vůní. Tento salát je také bohatým zdrojem bílkovin, železa a dalších důležitých živin, což z něj činí zdravé a vyvážené jídlo.
Ingredience:
- Kuřecí játra – 400 g;
- Pekingské zelí – 1 hlávka;
- Uzený sýr – 120 g;
- Červená cibule – 1 ks;
- Cukr krystal – 2 čajové lžičky;
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Jablečný ocet – 6 polévkových lžic;
- Voda – 100 ml;
- Majonéza – dle chuti.
Moje babička si vždy schovávala zbytky z kuřecího vývaru. Dělala z nich tuto naši nejoblíbenější pomazánku
Postup přípravy zeleninového salátu s játry:
- Červenou cibuli nakrájejte na proužky a naložte ji do směsi cukru, soli a jablečného octa.
- Přelijte vodou a nechte 30 minut marinovat.
- Játra uvařte do měkka a nakrájejte na malé kousky.
- Pekingské zelí nakrájejte na jemné proužky.
- Uzený sýr nastrouhejte najemno.
- Talíř potřete majonézou a nejprve na něj rozložte zelí.
- Na vrstvu zelí vytvořte majonézovou mřížku.
- Přidejte sýr.
- Na sýr opět udělejte majonézovou mřížku.
- Navrch rozložte vrstvu jater.
- Játra znovu potřete majonézou a přidejte naloženou cibuli, kterou předtím zbavíte marinády.
- Cibulovou vrstvu opět potřete majonézou a povrch posypte zbytkem uzeného sýra.
- Salát můžete ozdobit jarní cibulkou.
- Před podáváním se doporučuje nechat salát alespoň půl hodiny odležet.
Napište komentář