Moderní společnost čím dál častěji spoléhá na farmaceutické výrobky, které dokážou v mnoha případech nemoci vyléčit. Avšak řada léků je plná chemie. Zvlášť antibiotika dokážou rozhodit vnitřní rovnováhu těla. Zničí i ty bakterie, které jsou pro organismus potřebné. Vyzkoušejte k podpoření léčby nejrůznějších infekcí a zánětů přírodní preparáty, které jsou zdravější a prospěšnější. Najdete je především v kuchyni.
Síla česneku a cibule
Jako první na seznamu přírodních antibiotik je aromatický a chutný česnek. Bez něj se obejde v kuchyni jen málokdo. Mnoho pokrmů by bez něj nebylo úplných. Česnek se s oblibou používal v lidovém léčitelství i před několika lety a stále je v tomto ohledu na špici. Je v něm obsažený enzym zvaný alicin, který se vyznačuje baktericidními účinky.
Proto nezapomeňte v době rekonvalescence česnekové stroužky zařadit do svého jídelníčku. Podobnými vlastnostmi se může pyšnit i cibule. Surovina, která je v každé kuchyni nepostradatelná. Dokáže tělo posílit a zbavit nežádoucích mikroorganismů.
Extrakt z grapefruitových jadérek a manukový med
V roce 2002 vědci provedli rozsáhlou studii při níž zjistili, že účinný je proti infekcím a zánětům i extrakt z grapefruitových jadérek. Údajně působí na široké spektrum patogenních mikroorganismů.
Velmi prospěšný pro lidský organismus je i přírodní produkt včel – med. Při bakteriálních onemocněních je vhodné se zaměřit zejména na konzumaci medu manuka. Ten obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Kukrkuma a wasabi
Úžasným darem přírody je i kurkuma. Tohle aromatické koření původem z Indie dokáže dle výsledků výzkumů významně stimulovat buňky, proto je vhodné obzvlášť jako prevence rozvoje onkologických onemocnění. Může za to hlavně aktivní látka kurkumin. K udržení dobrého zdraví tedy nezapomeňte zařadit do jídelníčku ani pozoruhodnou kurkumu.
Dalším silným přírodním antibiotikem dokáže být i japonské wasabi. To se vyrábí ze speciální odrůdy křenu. Ten je velmi ostrý. Japonci wasabi pastu milují především v sushi.
Tento exotický křen dokáže ničit efektivně bakterie či jiné patogeny, proto mu určitě dejte šanci. V Japonsku se dokonce tento extrémně ostrý produkt podává i k syrovým mořským plodům. Má totiž údajně schopnost zabránit případné otravě z pokrmu.