Nepopíratelné tři výhody pití červeného vína

Nadměrná konzumace alkoholu škodí, ale pokud člověk pije jen malé množství alkoholu, to znamená cca jednu skleničku vína denně nebo obden, má to údajně blahodárné účinky. Červené víno se pyšní vysokým obsahem resveratrolu, což je sloučenina, kterou některé rostliny produkují, aby potlačily bakterie a houby a chránily před UV zářením. Resveratrol ve víně pochází přímo z kůže červených hroznů. A existují důkazy, že resveratrol může posílit kardiovaskulární zdraví.

Ale počkat, není snad všechno víno vyrobené z hroznů? Proč se zdá, že získává veškerou slávu jen červené víno? Ukazuje se, že nejdůležitější skutečností je, jak se víno vyrábí. Na výrobu bílých vín mohou být použity hrozny jakékoli barvy, včetně červených. Při výrobě bílého vína se šťáva lisuje z hroznů a kůže a semena se oddělují. Červená vína se vyrábějí podobně jako bílá vína, kromě drcení. Hroznové slupky se šťávou ponechávají během celého procesu kvašení! Růžové se vyrábí z červených nebo fialových hroznů a po drcení, hroznové slupky se nechají se šťávou několik hodin. Z toho vyplývá, že všechny ty úžasné antioxidanty přicházejí z kůže hroznů! Kůže zkvašuje pouze červené víno, díky čemuž získává vysoký obsah antioxidantů. A jaké zdravotní výhody z konzumace červeného vína plynou?

Podpora zdraví srdce

Nejedna vědecká studie zjistila, že denní konzumace malého množství červeného vína zvyšuje antioxidační aktivitu a snižuje oxidační stres (a oxidační stres může být velmi škodlivý pro vaše srdce a krevní cévy). Všechny tyto studie ukázaly, že lidé, kteří pili malé množství červeného vína každý den, asi 150 ml, mělo o 32% nižší riziko onemocnění srdce, než osoby, které nepijí víno vůbec. Ale týká se skutečně pouze těch lidí, kteří dodržují úměrnou dávku! Existuje mnoho důkazů, že naopak příliš mnoho červeného vína může zvýšit riziko srdečních chorob.

Snížené riziko rakoviny

Studie prokázaly, že mírný příjem vína je spojen se sníženým rizikem některých typů rakoviny, včetně tlustého střeva, vaječníků, prostaty. Vědci tvrdí, že tyto přínosy jsou pravděpodobně způsobeny antioxidanty ve víně a také některými protizánětlivými vlastnostmi!

Snížené riziko demence

Některé studie také zjistily, že každodenní pití vína v malém množství je spojeno se sníženým rizikem demence a Alzheimerovy choroby. Opět za tím stojí skvělé antioxidanty se svou schopností udržet zdravé mozkové buňky!

Pokud máte rádi červené víno, nalijte si s čistým svědomím skleničku. Jestliže chcete těžit ze zdravotních výhod vína, dodržujte však doporučené množství. Příliš vysoký příjem alkoholu může způsobit poškození jater, zvýšené riziko deprese, přírůstek hmotnosti a zvýšené riziko úmrtí. Nejste fanouškem červeného vína? Nemějte obavu! Existují i jiné potravinové zdroje resveratrolu, které můžete přidat do své stravy: například červené hrozny, borůvky, brusinky, arašídy.

Obrázky: pixabay