Neuvěřitelně měkká vepřová pečeně s pečenou zeleninou a přílohou

Jestliže nemáte nápad, jaké jídlo byste mohli udělat k obědu nebo plánujete připravit pro svou polovičku večeři, vyzkoušejte si recept na toto pečené maso, které je po dopečení krásně šťavnaté.

Strávit nějaký čas u plotny se vždy vyplatí, protože na konci vaření / pečení budete mít hotové dobré jídlo, které vás zasytí. Pokud byste rádi udělali nějaké pečené maso, ale zároveň preferujete zdravější recepty, připravte si vepřové maso se zeleninou, které je obohaceno brambory. Vše stačí pouze zapéct.

Potřebné ingredience na pečení

  • 1,2 kg vepřová pečeně
  • 20 gramů máslo
  • 1 / 2 lžičky cukr
  • 1 lžíce rajčatový protlak
  • 100 ml voda
  • 100 ml suché bílé víno
  • 1 ks pórek
  • 1 ks mrkev
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • sladká mletá paprika dle chuti
  • 5 ks brambory
  • 2 snítka rozmarýn
  • 2 snítka tymián
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olej
  • 1 / 2 lžičky italské bylinky
  • 2 stroužky česnek
  • 1 lžíce med
  • 50 ml voda
  • kopr dle chuti

Vymezte si čas na přípravu tohoto receptu

Jelikož tento recept není na malou chvilku, měli byste si zajistit trochu času. Práci začněte tím, že si vezmete vepřovou pečeni a nařízněte ji podélně tak, aby jí šlo naplocho otevřít. Celou ji zakryjte fólií a k ruce si vezměte paličku na maso. Tou maso jemně rozklepejte. Poté nožem vytvořte podélné i příčné řezy. Díky tomu by na mase měla vzniknout kostkovaná mřížka. Na maso nasypejte pepř, sůl, mletou sladkou papriku a rukama koření vpracujte do masa.

Chystání jídla není složité

Na pánvi si rozpusťte kousek másla a přidejte cukr. Míchejte a jakmile získáte karamel, přidejte do něj jednu lžíci rajčatového protlaku. Tuto směs přiveďte k varu a poté sundejte z plotny. Připravte si pekáček, v němž budete péct maso a tuto směs do něj nalijte. Maso položte mřížkou dolů do pekáče a připravte si směs na maso. V misce smíchejte vodu s bílým vínem a nalijte tekutinu na maso. Všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte a vyskládejte okolo masa. Troubu si předehřejte na 190 °C a pečte 30 minut.

Nachystejte si brambory

Díky tomu, že se maso peče, jste získali čas na přípravu brambor. Ty oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. V hrnci s vodou je uvařte tak, aby byly měkké. Uvařené brambory poté dejte do pekáčku a připravte si na ně omáčku. V misce si smíchejte dvě lžíce sójové omáčky a olej. Sůl, pepř, mletou sladkou papriku a jiné bylinky přidejte podle chuti.

Také nezapomeňte prolisovat do této směsi česnek. Vše promíchejte a nakonec nalijte na brambory. Opět promíchejte, a dejte péct na 10 minut na 180 °C.

Dokončujte přípravy pokrmu

Jakmile uběhne 30 minut, vyndejte z trouby pekáč s masem. Nyní je potřeba maso obrátit mřížkou nahoru a zeleninu si vyndejte bokem na talíř. Maso lze posypat tymiánem a rozmarýnem. V misce si smíchejte med s vodou a nalijte tuto omáčku na maso. To poté vraťte v pekáči opět do trouby.

Díky této omáčce bude mít maso ještě lepší chuť. V troubě jej pečte ještě dalších 10 minut při teplotě 190 °C.  Nakonec si na talíř nandejte opečené brambory, zeleninu a maso. Brambory můžete dochutit čerstvým nasekaným koprem. Jídlo podávejte nejlépe teplé a připravit si ho můžete jak na oběd, tak na večeři i pro celou rodinu. Je však potřeba uzpůsobit množství podle toho, kolik bude strávníků.