Nevyhazujte skořápky od vlašských ořechů. Nabízí široké možnosti využití

Fotografie: Pixabay

Vlašské oříšky jsou cenným zdrojem celé řady minerálních látek. Také jsou jednou z podstatných surovin při pečení koláčů a některých druhů cukroví. Až je tentokrát vyloupete, skořápky určitě nevyhazujte. Poradíme vám, jak s nimi užitečným způsobem naložit. A že se nabízí celá řádka možností.

Jak použít ořechové skořápky

Zde je několik možností, díky kterým skořápky z vlašských ořechů využijete:

Čaj na regulaci krevního cukru

Věřte nebo ne, i z ořechových skořápek se dá připravit chutný čaj, který prospěje zejména diabetikům. Pomůže však i při nachlazení a kašli. Odvar připravíte z 500 ml vody a skořápek ze dvanácti ořechů. Ty pečlivě omyjte a pak dejte ve vodě vařit po dobu pěti minut. Oslaďte čaj medem a popíjejte dle potřeby.

Fotografie: Pixabay

Pro krásné a lesklé vlasy

Chcete mít hřívu jako ze salonu? Pak kštici přelijte vychladlým odvarem ze ořechových skořápek.

K vybělení zubů

Již si nemusíte kupovat předražené bělící pasty a pudry. K tomuto účelu dobře poslouží jemně mletý prášek z ořechových skořápek. Ten přidejte v menším množství do klasické zubní pasty, následně naneste na chrup a radujte se ze skvělého výsledku. Budete mít úsměv jako celebrita.

K čistění pleti

Chvíli ještě zůstaňme u zkrášlování. Jemně mletý prášek ze skořápek pomůže rovněž dokonale vyčistit pleť.

Fotografie: Freepik

Další možnosti, jak použít ořechové skořápky

Pokud jste vlašské oříšky louskali opatrně, jistě vám zbyly celé půlky skořápek. Ty můžete jednoduše přetřít nebo přestříkat zlatou barvou a použít jako vánoční dekoraci. Možné je jednotlivé kusy i poslepovat k sobě a předtím dát dovnitř nějaké překvapení. Takový originální dárek bude každý obdivovat.

Chcete snad svou milou/milého požádat originálně o ruku? Co třeba uschovat prstýnek právě do skořápek a slepit je opatrně tavnou pistolí nebo svázat mašlí? Je to tedy ve výsledku jen na vaší tvořivosti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]