Obalované bramborové šišky zasytí i ty nejhladovější strávníky. Takový recept jste určitě nezkoušeli

Brambory jsou tradičně vnímané jako příloha, avšak můžete je připravit i jako hlavní jídlo. Vyzkoušejte obalované bramborové šišky a vytřete všem zrak.

Vymýšlet neustále nové pokrmy, které by uspokojily celou rodinu, je náročný úkol. Nebojte se proto při vaření i určitých experimentů – nezřídka kdy budete příjemně překvapeni. Za příklad mohou sloužit obalované bramborové šišky, které vám otevřou nové obzory ve způsobu zpracování brambor. Recept na toto vydatné jídlo pochází až z Ukrajiny. Jedná se na přípravu o nenáročný pokrm, který skvěle poslouží jako plnohodnotný oběd i jako vydatná večeře.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 1,5 kilogramu brambor varného typu C
  • 150 gramů hladké mouky
  • 100 gramů strouhanky
  • 70-100 gramů těstovin (nudličky)
  • 50 gramů pravého másla
  • 3 kusy vajec velikosti M
  • mletý černý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti

Příprava obalovaných bramborových šišek krok za krokem:

Předtím, než začnete vařit, si vyskládejte veškeré suroviny na pracovní desku. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte brambory. Ty nejprve oloupejte a zbavte všech nečistot, a poté je pod proudem vody důkladně omyjte. Očištěné brambory nakrájejte na kostičky a osolené vodě uvařte do měkka. Jakmile budou brambory hotové, slijte z nich vodu. Do hrnce k bramborám přidejte změklé pravé máslo a opepřete je dle svých chuťových preferencí.

Fotografie: Pixabay

V dalším kroku brambory s pomocí šťouchadla důkladně rozmačkejte. (Brambory můžete také jemně prošlehat ručním mixérem, nebo je nastrouhat přes jemné struhadlo.) Jakmile budete mít brambory rozmělněné, přidejte k nim 3 žloutky (bílky dejte zvlášť) a po částech do nich zapracujte prosetou mouku. Hnětením vypracujte vláčné těsto, které se podobá tomu na bramborové knedlíky.

Ve chvíli, kdy budete mít těsto hotové, ho odložte stranou a zpracujte oddělené bílky. Ty vyšlehejte do tuhé pěny (můžete k nim přidat lžíci ledové vody, která vám s tím pomůže). Sníh z bílků následně přendejte do menší mísy. V jiné, rovněž menší míse, rozdrťte odvážené těstoviny a přisypte k nim strouhanku. Těstoviny – typické nudle používané do polévky – nedrťte na prášek, ale jen lehce je polámejte. Vzniklou směs dobře promíchejte.

Fotografie: Pixabay

Nyní máte téměř hotovo. Bramborové těsto vyklopte na pomoučený vál a vytvarujte z něj váleček. Ten následně nakrájejte na větší kousky, z nichž zformujte jakési šišky. Každou z připravených šišek namočte do vyšlehaných bílků a následně do směsi těstovin a strouhanky. Obalené bramborové šišky smažte na dostatečné vrstvě oleje na středním plamenu ze všech stran dozlatova. Hotové šišky podávejte ještě teplé. Skvělé jsou v kombinaci s kyselou okurkou či posypané vrstvou strouhaného sýra.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*