Odstranění připálenin z pánve je hračka. Nejlepší postupy vám tuto nepříjemnou činnost výrazně usnadní

Fotografie: Freepik

Možná rádi vaříte, ale nesnášíte umývání nádobí. To je pochopitelné, koho by to taky bavilo? S tímto snadným trikem si ale umývání mastných a připálených pánví a hrnců velmi ulehčíte. Přitom tohoto pomocníka má doma úplně každý.

Nejhorším nádobím jsou hrnce a pánve, ve kterých se něco připálí nebo v nich smažíte. I sebelepší nádobí na sobě bude mít nánosy mastnoty a nečistot, které se velmi těžko odstraňují. Dnes vám poradíme mimořádně snadný trik, díky kterému už umývání nádobí nikdy nebude takto nepříjemné. Jak na to? Bude vám stačit jen obyčejný čajový sáček. Žádné chemikálie a žádné drhnutí.

Fotografie: Depositphotos

Jak to funguje?

Stačí, pokud připálené nádobí zamočíte trochou vody a do ní dáte louhovat čajový sáček. Jak je možné, že to pomůže? Vysvětlení je jednoduché. Čaj totiž obsahuje třísloviny, které štěpí tuk. Velmi snadno a bez drhnutí se tedy z pánve uvolní a vy už jen špínu snadno smyjete.

Fotografie: Pixabay

Stačí vyčkat asi 15 minut a poté už jen jemnou houbičkou odstranit poslední zbytky špíny a omýt nádobí pod tekoucí vodou.

Nejspolehlivější pomocník

Pokud čaj nemáte zrovna po ruce, pomůže i osvědčená soda. S její pomocí v domácnosti vyčistíte ledacos. Stačí, když do hrnce nalijete vodu asi do výšky 1 centimetru a nasypete do ní jedlou sodu. Směs pak chvilku povařte a připálenina se sama, úplně bez vašeho zásahu, odloupne. Můžete mít jistotu, že hrnce budou poté zase jako nové.

Fotografie: Freepik

Prací prášek zabere taky

Je to vlastně logické, prací prášek musí fungovat stejně dobře. Prací prášek nasypte do hrnce nebo pekáče a k tomu přidejte asi 0,5 litru vody a asi 5 minut směs povařte. Pak připáleninu jednoduše sloupnete. Je to skvělý způsob, jak ochránit citlivý povrch některých hrnců, které by se úporným drhnutím mohly snadno poškodit.

To samé samozřejmě funguje i s tekutým čisticím prostředkem na nádobí. Nebojte se směs povařit, rozhodně vás nečeká nějaká divoká chemická reakce.

Zdroj: Redakce – svetkreativity.cz

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]