Poslední poctivý ořechový koláč podle mé babičky, o kterém mé kamarádky doslova básní

Ořechový koláč se žloutkovou polevou ukrojený řez na lopatce

Koláče se těší značné oblibě. Výběr příchutí je velice pestrý, od jemné vanilky až například po černou kávu. Jedna složka ale dokáže nahradit i část mouky. 

V posledních letech panuje trend odlehčit od bílé mouky i tradiční dezerty. Je to tak správně, ale zdaleka nejde o novinku. Jednu velmi zdravou a přitom dostupnou surovinu používaly už naše babičky. Ořechy dodají zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu i vitamíny E a B, hořčík a antioxidanty, které podporují činnost srdce, mozek a celkové zdraví. Kromě toho přidají omamnou vůni, lehkost a nenapodobitelnou chuť.

Ořechový koláč podle babiččina receptu

Možnosti zapracování oříšků do dezertů jsou velice pestré, zhusta se využívají do náplní nebo se kombinují například s jablky. Pečivo díky nim není přeslazené, přesto má výraznou chuť i aroma. Řezy s ořechy v těstu a žloutkovou polevou budou nejen skvělou snídaní, ale stanou se i důstojnou součástí slavnostní tabule. A protože přichází doba adventu, určitě se vám budou hodit i jako tip na vánoční pečení. Stačí je jen nakrájet na menší kostičky, a voilà, drobné cukroví je na světě!

Ingredience na těsto (pro formu 29 x 39 cm):

  • Vaječné bílky – 6 kusů;
  • Sůl – špetka;
  • Máslo – 250 g;
  • Moučkový cukr – 200 g;
  • Vanilkový cukr (může být i vanilinový) – 1 polévková lžíce;
  • Mleté lískové oříšky – 250 g;
  • Polohrubá mouka – 150 g.
Jablečný koláč s rybízem nalévání těsta na celá plněná jablka

Nadýchaný jablečný koláč podle poctivého receptu z dob ČSSR: Moderní dezerty mu nesahají ani po kotníky

Ingredience na polevu:

  • Žloutky – 6 kusů;
  • Moučkový cukr – 300 g.

Ořechový koláč sypání ořechů do těsta

Postup:

  • Bílky smíchejte se špetkou soli a ušlehejte do tuhého sněhu. Správně ušlehaný sníh zůstane na svém místě i při překlopení mísy vzhůru dnem.
  • Máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé nadýchané hmoty.
  • Postupně přidejte mleté oříšky a mouku.
  • Do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Ořechový koláč roztírání těsta na plech

  • Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem.
  • Koláč pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Ořechový koláč roztírání žloutkové polevy na korpus

  • Na přípravu polevy ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem a rozetřete je na ještě horký upečený korpus.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*