Osvědčený postup na efektivní odmrazení mrazáku. Usnadněte si práci a ušetřete čas

Fotografie: Freepik

Mrazák je jedním z míst v naší kuchyni, na který často úplně zapomínáme. To bychom ale samozřejmě neměli, protože i on potřebuje pravidelnou péči. Tyto šikovné tipy vám hodně pomohou.

Údržba mrazničky může být velmi náročná, ale stále je to důležitá činnost. Využijte osvědčené šikovné tipy a usnadněte si tento nepříjemný úkol na seznamu domácích prací. Pravidelné čištění je důležité, protože mrazák může obsahovat bakterie, které se množí ve vlhkém prostředí. Proto z něj vychází nepříjemný zápach a v takovém případě je nezbytné jej rozmrazit a vyčistit. Nabízíme vám nejlepší způsob, jak to zvládnout.

Fotografie: Freepik

Kromě skutečnosti, že led ucpává mrazničku tím, že blokuje prostor, stává se méně efektivní a nákladnější na energii. Nejlepší je zvyknout si na pravidelné rozmrazování, jakmile si všimnete hromadění ledu. Během čištění se tak zbavíte nejen nebezpečných bakterií, ale také vysokého účtu za elektřinu a prodloužíte životnost své lednice a mrazáku. To se rozhodně vyplatí, protože lednice s mrazákem rozhodně nejsou malou investicí do domácnosti, takže můžete tímto způsobem ušetřit.

Mraznička je živnou půdou pro bakterie

Mrazák zůstává jedním ze zařízení, která v konečném důsledku uchovává nejvíce bakterií. Nemluvě o špatných vůních způsobených potravinami, vlhkost může dát stěnám zvláštní barvu a zároveň způsobit tvorbu plísní. Tento jev se poté podílí na rozkladu potravin. Proto je důležité provádět pravidelnou údržbu mrazáku a lednice, ale také zmrazovat jídlo zdravěji. Je zřejmé, že je vhodné používat přírodní produkty a vyhnout se těm, které nepřispívají k ochraně životního prostředí.

Fotografie: Freepik

Efektivní způsob pro odmrazování a čištění mrazáku

Nejprve odstraňte veškerý obsah mrazáku. Pak je zabalte a uložte do chladicích sáčků nebo tašek. Níže jsou uvedeny tipy na rozmrazování a čistění, které vám pomohou zvládnout tuto činnost poměrně rychle, snadno a bezpečně. Celkem musíte provést 3 kroky:

  • vyprázdnit mrazák,
  • seškrabejte led,
  • hluboké čištění.
Fotografie: Freepik

Dejte se do práce!

V první řadě si uvědomte, že je snazší udržovat mrazák, když je v pořádku. Důvodem je to, že jídlo, které vyndáte, vydrží déle chladné. Dejte kolem mrazáku ručníky, abyste zabránili úniku vody. Také zajistěte destičky a nakonec odpojte spotřebič a nechte jej s otevřenými dveřmi. Počkejte, až led povolí a poté ho můžete plastovou stěrkou seškrábat. Dejte pozor, aby nedošlo k poškození vnitřního povrchu. Vyndejte mrazicí oddíly a nechte je rozmrznout v pokojové teplotě.

Abyste účinně vyčistili mrazák, dejte dovnitř misku s horkou vodou. Odstraňte velké kusy ledu pomocí stěrky. Poté všechny části mrazáku očistěte směsí bílého octa a jedlé sody. Je to dobrý způsob, jak se zbavit nepříjemného zápachu. Ujistěte se, že používáte čistý hadřík a vše vysušte. Dejte zpět všechno jídlo a mrazák opět zapněte nebo použijte režim rychlého zmrazení. Před naplněním mrazáku ho nechte alespoň hodinu zapnutý. Poté můžete jídlo dát zpět a zamyslet se nad tím, jak ho máte v mrazáku organizované a možná něco změnit.

Zdroj: Redakce – svetkreativity.cz

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]