Pádné důvody, proč si čas od času dopřát svařené víno

Fotografie: Pixabay

Chladné a dlouhé večery jsou tady a s nimi i popíjení horkých nápojů, které přispějí k pohodové atmosféře. Horkých nápojů existuje nespočet. Jedním z oblíbených je i svařené víno. To dokonce doporučovaly již naše babičky jako prevenci nachlazení a chřipek. Samozřejmě jen tehdy, budeme-li se bavit o mírné konzumaci. Vypít litr svařeného vína už by bylo úplně o něčem jiném.

Nápoj se připravuje z vína (nejčastěji červené, ale je možné použít i jiné víno), koření, bylinek a dalších přísad, jako je pomerančová či citronová kůra, med nebo cukr. Po svařeném vínu saháme především tehdy, když se chceme zahřát. Ale i pro pohodu, dobrou náladu a potěšení chuťových pohárků. Přeci jen jde o velmi chutný nápoj.

Červené víno se pyšní antivirovými a antibakteriálními účinky, což z něj činí skvělého pomocníka právě v době období chřipek a nachlazení. Mimo to pomáhá proti chudokrevnosti, čistí cévy, zlepšuje trávení. Ačkoli je známo, že alkohol nemá pozitivní dopad na imunitu člověka, platí to jen tehdy, pokud člověk nezná správnou míru.

Umírněná konzumace alkoholu vína funguje přesně naopak. Víno je zdrojem prospěšných antioxidantů. Aby byl takový hrníček/sklenička svařeného vína ještě zdravější, můžete přidat i šťávu z grapefruitu, získá tak nahořklou chuť. Výtečně chutná i se šťávou z pomeranče. Vyhrát si můžete s kořením a chutěmi.

Použít lze skořici, badyán, hřebíček a další koření. To přináší nejen zajímavou chuť, ale i zdravotní benefity. Pokud máte raději sladší chuť, přidejte med, který rovněž patří ke zdravým potravinám.

Fotografie: Pixabay

Zdravotní benefity svařeného vína

  • Podporuje imunitu

  • Zahřeje organismus

  • Navozuje dobrou náladu

  • Dobré pro srdíčko a cévy

  • Prodlužuje život – obsahuje polyfenol, který snižuje srážlivost krve, brzdí stárnutí buněk, léčí záněty

  • Dodá tělu minerální látky – víno obsahuje draslík, hořčík, železo a vápník

  • Obsahuje účinné látky proti infarktu a rakovině

  • Zlepšuje prokrvení mozku a jeho zásobování kyslíkem

  • Zpomaluje řídnutí kostí – zejména u žen v menopauze

Už Hippokrates používal víno jako podpůrný prostředek. Nejčastěji na bolesti (zejména hlavy), zklidnění, poruchách krevního oběhu. Víno předepisoval také při pocitech přejedení, onemocnění střevního traktu a jako močopudný prostředek.

Pamatujte však, že se bavíme o jedné skleničce vína za den – a navíc ne dnes a denně. To dává smysl, jedině tak se může člověk těšit na skvělý nápoj, který mu nezevšední a hodí se pro výjimečné chvíle.