Tento nástroje je součástí každé kuchyně a mnoho Poláků si bez paličky na maso neumí vůbec představit existenci. Její využití se neomezuje jen na naklepání steaku nebo kotlety.
Je zcela očividné, že má dvě strany, z nichž ale obvykle používáme jen jednu. Napadlo vás ale někdy, k čemu vlastně použít tu druhou? Paličku využije prakticky každý, kdo se chystá na nějaký masový pokrm. Jedna strana paličky je s hrbolky, druhá je ale hladká. Ve většině případů se užívá právě ta drsnější, hlavně při smažení řízků. Druhá – hladká – má ovšem několik klíčových funkcí, které není záhodno dělat tou drsnou. Takže jak je to tedy doopravdy?
Hrbolky nebo mřížka na paličce
Hrbolatá strana paličky má 4 hlavní funkce. Zaprvé je to porcování a zjemňování masa, protože žebra na jejím povrchu pomáhají rozbíjet jeho vlákna. Následkem toho je maso měkčí a lépe se žvýká. Toto využijete hlavně u tuhých kusů. Naklepání masa na řízky nakrájeného na tenké plátky usnadní jeho propečení v troubě, na pánvi nebo na grilu. Řízky si bez naklepání prakticky nelze představit, i když samotné pečení se může lišit.
Nepříliš známá je skutečnost, že naklepání dovoluje mnohem lepší vstřebání marinády. Rozruší totiž povrch masa, přísady a tekutiny se tak lépe dostanou dovnitř, do samotné struktury. To výrazně zlepší chuť a také zachová vlhkost masa během přípravy. Při grilování můžete některou stranu paličky použít jako metr pro délku, například abyste naporcovali stejné plátky nebo kusy masa.
Plochá strana má tak svá specifická využití
Přijde ke slovu během velmi jemného naklepání, kdy strukturu narušit nechcete. Hodí se to především na drůbeže maso, které je samo o sobě velmi jemné a je opravdu snadné ho poškodit. Některé druhy masa tvrdnou během vaření, hlavně hovězí a vepřová krkovice. Plochá strana je jemně naruší, takže jsou nakonec měkčí a také šťavnatější. Touto stranou můžete tak srovnat maso do jedné linie, abyste vytvořili skutečně kompaktní porci.
Chystáte se na roládu nebo podobný pokrm s obalováním masa? Plochá strana vám opět pomůže s dosažením správně síly masa, aniž byste ho výrazně narušili. V každém případě je třeba nepoužívat ani jednu stranu paličky příliš silně. Nadměrné trhání vláken masa vede ke ztrátě chuti i problémům při přípravě. Raději ho jemně naklepejte víckrát než jednou opravdu silně.
Zdroj: Webniusy
Napište komentář