Brambory byly, jsou a budou jednou z nejčastěji vařených příloh. Můžete je připravit a ochutit na sto způsobů, a právě tato přednost z nich dělá oblíbenou potravinu.
Do Evropy se brambory dostaly až v 16.století a na naše území o další století později. V době hladomoru zachraňovali životy lidí a využívány byly i jako okrasné rostliny v zahradách. Brambory obsahují množství vitamínů, především vitamín C a vitamíny skupiny B. Mezi obsažené minerály patří draslík, hořčík, vápník, železo a další. Odkyselují organismus, vláknina podporuje správné trávení, pomáhají působit proti virů i bakteriím. Konzumací brambor ve slupce si zajistíte pořádnou dávku vitamínů.
Pro přípravu brambor od Agathy Christie potřebujete
- 6 ks brambor
- 4 polévkové lžíce smetany
- 10 ks ančoviček
- 50 g másla
Pečené brambory chutnaly nejen za války
Pečené brambory anglické spisovatelky Agathy Christie vyšly v knize „Výrobky šli dopředu“, která obsahovala mnohé recepty známých osobností té doby. I když byl recept vytvořen pro dobu, kdy probíhala válka a lidé tak museli začít vařit z omezených surovin, v dnešní době je to recept jednoduchý, chutný a zajímavý svou tajnou přísadou.
Postup pro přípravu vynikajících brambor Agathy Christie
Nejdříve si nadrobno nakrájejte ančovičky. Brambory důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou do sucha. Poté vložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte celé brambory do změknutí, přibližně 90 minut při teplotě 200 stupňů. Nechejte brambory mírně vychladnout, aby se vám s nimi lépe pracovalo.
Poté brambory rozkrojte podélně a vydlabejte vnitřní část, kterou přendejte do připravené mísy. Do bramborové směsi přidejte smetanu, změklé máslo a nakrájené ančovičky. Směs dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Připravte si vydlabané bramborové lodičky a naplňte je hojně připravenou směsí.
Takto připravené už můžete klidně servírovat. Pokud ale nespěcháte, můžete ještě posypat strouhaným sýrem a krátce vložit do trouby. Sýr dodá bramborám lepší chuť a zvýší výživovou hodnotu. Pečené brambory servírujte posypané nakrájenými čerstvými bylinkami dle chuti. Nejen, že tento pokrm chutná báječně, ale vypadá i krásně na talíři. Dobrou chuť!