Pečené karbanátky z trouby: Jsou tak chutné, že je vařím 7x týdně! Manžel, děti i návštěvy je nepřestávají milovat

Vyneste své chuťové pohárky až do gurmánského nebe. Zapečené karbanátky se zeleninovým přelivem vás nadchnou a vy je budete chtít připravovat znovu a znovu.

Přemýšlíte o svátečním pokrmu, který by byl jak chutný, tak dostatečně reprezentativní? Vyzkoušejte šťavnaté masovo-zeleninové karbanátky se zeleninovým přelivem. Poděkují vám jak vaše chuťové pohárky, tak i všichni strávníci. Pokud ke karbanátkům zvolíte vhodnou přílohu (kupříkladu gratinované brambory), získáte kromě chutného rovněž dietní pokrm, díky němuž se budete cítit skvěle po fyzické i psychické stránce.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 600 gramů mletého masa
  • 2 kusy středně velké cibule
  • 2 kusy větší mrkve
  • 3 kusy menších rajčat
  • ½ hlávkového zelí
  • 6 polévkových lžic zakysané smetany
  • 1 čajová lžička cukru krupice
  • česnek dle chuti
  • koriandr dle chuti
  • sůl, pepř dle chuti
  • rostlinný olej na smažení (ideálně slunečnicový)

Postup přípravy karbanátků krok za krokem

Na přípravu pečených karbanátků si vyhraďte přibližně jednu hodinu času. Před započetím samotné přípravy si nachystejte vše potřebné (suroviny i nádobí) a pusťte se do vaření. Ze všeho nejdříve si k ruce vezměte cibuli a mrkev. Oba kusy zeleniny zbavte slupky a krátce opláchněte pod tekoucí vodou. Poté mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a cibuli nakrájejte na drobné kostičky o straně 3-4 milimetry. Nachystanou zeleninu přesypte na pánev s rozpáleným olejem a krátce orestujte.

Po dvou až třech minutách restování k mrkvi s cibulí přidejte nadrobno pokrájené hlávkové zelí. Snažte se, aby proužky byly stejně široké jako kostičky cibule. Směs zeleniny dobře promíchejte a na 2 minuty ji poduste. Po uplynutí potřebné doby z pánve sejměte pokličku a zeleninu osolte, opepřete a opět promíchejte a ještě chvíli duste. Tepelně upravenou zeleninu poté přesypte do (ideálně skelněné) mísy, kde ji nechte vychladnout.

Do zchladlé zeleninové směsi následně vmíchejte 600 gramů mletého masa (můžete zvolit směs hovězího a vepřového, ale výtečné jsou karbanátky i pouze z vepřového masa). Až budete mít tento krok hotový, vmíchejte do směsi na karbanátky podle svých chuťových preferencí sůl, pepř, česnek a koriandr. Tvořte jednotlivé karbanátky – co se týče velikosti, ideální jsou spíše větší, které i při zapečení zůstanou dostatečně šťavnaté. Karbanátky smažte na rozpáleném rostlinném oleji z obou stran dozlatova.

Až budete mít karbanátky osmažené, připravte si zeleninou omáčku. Na hrubém struhadle nastrouhejte druhou mrkev a k ní přidejte nadrobno nakrájenou druhou cibuli. Připravenou zeleninu krátce poduste a následně k ní přidejte na kostičky nakrájená rajčata, která můžete nejprve zbavit slupek. Směs nechte 4 minuty probublávat a následně dochuťte solí, pepřem a cukrem. K omáčce poté přidejte 6 lžic zakysané smetany a krátce povařte.

Mezitím si připravte zapékací mísu (nebo plech), kterou vymažte olejem. Do vymazané formy vložte jednotlivé osmažené karbanátky, které přelijte zeleninovou omáčkou. Bez přiklopení pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 35 minut. K masovo-zeleninovým karbanátkům v zeleninové omáčce jsou vhodné přílohy gratinované brambory, rýže nebo bramborová kaše.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*