Pečené kuřecí řízky se sýrem jsou stokrát křupavější a šťavnatější než ty klasické

Jemné kuřecí prsní řízky ve smetanové marinádě a zapečené v sýrovém těstíčku vám převrátí všechny vaše představy o tom, jak vypadá správný kuřecí řízek.

Není na světě moc lahodnějších jídel, než je „ku.řízek“ s „br.kaší“, neboli kuřecí řízek s bramborovou kaší. Když se ale jedná o kuřecí řízky z prsíček, mnoho lidí se příliš neraduje, často totiž bývají vyschlé na troud. Pokud byste jim ale přeci jen chtěli dát druhou šanci, zkuste řízky naložit do smetanové marinády a upéct je v troubě s máslem a v sýrové krustě. Zjistíte, že klasické nudné jídlo získalo úplně nový rozměr.

Ingredience:

Na řízky

  • Kuřecí prsíčka – 600 až 700 g
  • sůl a pepř – dle chuti

Na smetanovou marinádu:

  • zakysaná smetana – 200 g
  • hořčice – 3 až 4 lžíce
  • česnek – 2 stroužky
  • citrónová šťáva – 2 lžíce

Na obalení:

  • Strouhanka – dle chuti
  • máslo – dle potřeby
  • sýr gouda nebo eidam – 150 g

Návod na přípravu

Kuřecí prsíčka omyjte, osušte a nakrájejte je podélně na tenčí plátky. Po obou stranách je osolte a opepřete a zprudka je opečte dozlatova na pánvi s trochou olivového oleje. Nenechte je tam ale dlouho, nyní se nemusí propéct skrz naskrz. Jde nám jen o opečený povrch.

Připravte marinádu ze zakysané smetany, hořčice, prolisovaného česneku a citronové šťávy. Ingredience promíchejte, vložte do marinády opečené kuřecí maso a dobře promíchejte, aby se všechny plátky prsíček dobře obalily. Mísu překryjte kusem přilnavé fólie či pokličkou a nechte maso v lednici alespoň 1 hodinu marinovat.

Fotografie: Pixabay

Poté, co se maso dostatečně odleželo, smíchejte v hlubokém talíři jemně strouhaný sýr s trochou strouhanky a každý plátek masa v této směsi obalte. Díky smetanové marinádě na povrchu se suchý obal snadno přilepí. Řízky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, na povrch každého z nich položte tenký plátek másla a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 30 až 40 minut. Asi v polovině pečení řízky velmi opatrně otočte na druhou stranu, umístěte další plátek másla a nechte dopéct.

Hotové kuřecí řízky podávejte tradičně s „br.kaší“, anebo s vařeným bramborem, bramborovými hranolky nebo s jakoukoliv jinou oblíbenou přílohou. A nezapomeňte na čerstvou zeleninu nebo zeleninový salát, s nímž každý pokrm chutná ještě mnohem lépe a navíc je pak plný vitaminů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*