Moje babička si vždy schovávala zbytky z kuřecího vývaru. Dělala z nich tuto naši nejoblíbenější pomazánku

Rádi připravujete pro svou rodinu poctivý vývar? Věřte, že po přečtení tohoto receptu už z něj nevyhodíte ani drobeček!

Vývar je oblíbená a zdravá polévka, která rychle postaví na nohy při infekcích, dodá sílu po cvičení a zasytí, kdykoli žaludek hlasitým „škrundáním“ volá po jídle. Esenciální vývar plný masa, zeleniny, bylinek a koření zpravidla šíří své úžasné aroma po celém domě. Můžete si ho vychutnat samotný, s vaječnými kapkami, s nudlemi, s ovesnými vločkami i s dalšími zavářkami.

Pomazánka z masa a zeleniny z vývaru

Šéfkuchaři nejčastěji připravují vývary ze slepičího, kachního, hovězího a kuřecího masa. Nicméně ani samotné kuřecí maso není na škodu – i taková polévka si zachovává svou bohatou chuť a výživové hodnoty. Zajímavé je, že maso z vývaru lze použít jako hlavní ingredienci do mnoha chutných jídel, například jako náplň do taštiček či pirohů, domácí paštiky na pečivo, do masových směsí, aspiků, salátů a také do skvělé pomazánky.

Ingredience na kuřecí pomazánku z vývaru:

  • Kuřecí maso z vývaru – 250-300 g;
  • Sušená rajčata – 5-6 kusů;
  • Olej ze sušených rajčat – 4 lžičky;
  • Česnek – 2-3 stroužky;
  • Mrkve z vývaru – 2 kusy;
  • Smetanový sýr – 3-4 lžičky;
  • Nakládané okurky – 2 kusy;
  • Nasekaná petrželka – hrst;
  • Sůl – podle chuti;
  • Oblíbené pečivo.
Pomazánka ze šprotů na chlebech a v misce

Tuhle delikátní pomazánku z tvarohu a šprotů podle polského receptu mě naučila kamarádka šéfkuchařka

Pomazánka z vývaru hrnec s vývarem

Postup:

  • Ochlazené kuřecí maso vložte do mixéru spolu se sušenými rajčaty, olejem ze sušených rajčat, česnekem, mrkví, smetanovým sýrem, nakládanými okurkami, petrželkou a kořením.
  • Vše důkladně promixujte, až získáte hladkou konzistenci.
  • Pokud bude pomazánka příliš hustá, přidejte postupně ještě trochu oleje.
  • Jako alternativu můžete použít také majonézu.
  • Hotovou pomazánku přendejte do skleněné nádoby s uzávěrem a uložte do lednice.
  • Pečivo můžete nakrájet, natřít lehce olivovým olejem s česnekem a opéct v troubě nebo na pánvi.
  • Poté natřete silnou vrstvu pomazánky a podávejte.
  • Pomazánka je také skvělá jako dip k zelenině nakrájené na špalíčky.
  • Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*