Každý rok se sejdou odborníci a sestaví žebříček, který obsahuje potraviny nejvíce přínosné pro člověka. I letos takový žebříček máme a obsahuje sedm známých i neznámých potravin. Které to jsou?
Zelenina
Mezi zeleninou dominuje ředkev daikon, kterou možná znáte pod označením ředkev setá bíla. Je známá především v asijské kuchyni. My bychom se ji také měli naučit jíst, umí totiž pročistit játra a u žen podpoří hormonální rovnováhu. Navíc je bohatá na vitamíny B a C, které nás chrání před infekcemi a udržují naši imunitu v normě.
Opět Asie
I tentokrát zavítáme do asijské kuchyně, kde se často pokrmy připravují s potravinou zvanou kimchi. Jde také o zeleninu, která patří mezi superpotraviny. Posiluje imunitní systém, pomáhá při trávení a působí preventivně před potížemi se zažíváním. Pravidelné konzumování kimchi navíc snižují riziko propuknutí dny, artritidy a chrání člověka před vředy.
I sladkosti sem patří
Samozřejmě, že cukr ve velkém množství lidskému tělu nic dobrého nedá, ale taková hořká čokoláda vám v přiměřeném množství zlepší náladu a navíc obsahuje velké množství antioxidantů. Velké plus je i to, že obsahuje živiny podporující správnou činnost lidského srdce. Pokud nemáte rádi hořkou čokoládu samotnou, můžete ji kombinovat s ovocem nebo koupit již ochucenou čokoládu.
Vesmírná potravina
Spirulina je velmi zvláštní zelený prášek, který se získává z řas pěstovaných v čisté vodě. Jedná se o jednu z nejvýživnějších potravin, které si umíme představit. Překypuje vitamíny A, B, C a má i spoustu dalších benefitů. Obsahuje minerální látky (vápník, hořčík, draslík) a také esenciální mastné kyseliny, které potřebujeme k fungování organismu. Zvláštností je, že se spirulina dá pěstovat ve vesmíru. Proto stojí v čele jídelníčku astronautů.
Pampelišky
Malé holčičky si rády dělají z květů pampelišek věnce do vlasů nebo kytice. Kuchaři z jejích listů dokáží udělat velmi chutný salát, který tělu dodá vitamíny A, B, C, K, nebo také vlákninu, vápník, železo aj. Listy pampelišky můžete kombinovat se zeleninou a olivovým olejem a tak překonat nahořklou chuť.
Rýže
Nejde o ledajakou rýži! Jde o černou rýži plnou antioxidantů chránící lidský organismus před stárnutím a oxidačním stresem. Nahradit se dá například borůvkami, které jsou stejně prospěšné a rýží jsou na stejné úrovni žebříčku. Pokud budete černou rýži konzumovat pravidelně, snadněji se vyhnete onemocněním srdce a cév.
Máslo
Opět nejde o ledajaké máslo jako je Rama nebo Perla. Jde o přepuštěné máslo. Co to vlastně znamená? Jde o máslo, které je dehydratováno a jsou z něj odstraněny i ostatní příměsi. Je zdrojem esenciálních tuků, chrání nás před onemocněními srdce a cév. Můžete ho využít při pečení, nebo si ho můžete dát do kávy. Je vhodné jej využívat při smažení místo oleje. Lze zakoupit v některých prodejnách se zdravou výživou pod názvem „ghí“.
Fotografie: Duffy’s Sierra Leone Cayenne Chilli 70% Chocolate Author: Lee McCoy licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com