Přírodní hnojivo můžete vyrobit i z obyčejných kvasnic a cukru

Přírodní hnojivo je vždy lepší než to chemické. Jak proto, že nám nijak neškodí, tak proto, že může účinkovat podstatě lépe. A je tu ještě jedno pozitivum, kterým je to, že si ho můžete vyrobit doma, v podstatě za pár korun.

Vyrobte si přírodní hnojivo

Co budete potřebovat? Možná budete překvapení jak tím, že stačí jenom 3 ingredience, tak i tím, že jsou zcela běžné. Pro někoho jsou dost možná i netradiční. Konkrétně se jedná o 500 ml vody, lžičku sušeného droždí a dále lžíci cukru. Potom už stačí jenom trocha dřevěného popela a máte vše.

Postup výroby je jednoduchý

Přírodní hnojivo vytvoříte velmi jednoduše. Základem bude voda, do které nasypete suché droždí a začnete roztok důkladně míchat, aby se rozpustilo.

Potom přidáte také cukr. I zde vás čeká stejný postup, jelikož vaším cílem by mělo být to, že necháte tuto sladkou látku dokonale rozpustit.

Třetím krokem je odpočinek. Dejte sklenici s roztokem na teplejší místo na dobu asi 2 hodin. Rozhodně ji nezakrývejte. Když, tak jenom látkou. Takto nechte, ať kvasnice a cukr konají.

Nařeďte s vodou

Když máte své přírodní hnojivo hotové, tedy když vznikl jakýsi kvásek, tak ho nalijte do větší nádoby. Toto vaše množství hnojiva je třeba rozředit asi 5 litry vody. Vše důkladně promíchejte.

Následně můžete svou směs vody a hnojiva nalít třeba do konve, která vám usnadní následnou aplikaci na vaše rostliny.

Můžete aplikovat?

Jak přesně? Na vaše rostliny, ale klidně i na čerstvě zasazené sazenice nalijte trochu daného roztoku stejně, jako byste se pustili do běžného zalévání.

Potom vezměte popel a ten kolem daných rostlin nasypte v požadovaném množství. Popel by měl být spíše jemnějšího charakteru.

Následně chvíli počkejte, až se popel spojí s vodou a začne vytvářet spíše blátivou konzistenci. Ničeho se nebojte, to vše je v pořádku.

Na závěr už stačí přelít rostlinu ještě menším množstvím vašeho přírodního hnojiva a dále už nemusíte dělat nic. Rostlinám jste prospěli, jak nejlépe to šlo.

Fotografie: Adpres

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]