Hnojivo z banánové slupky zařídí, aby orchideje znovu vykvetly

Chcete mít dokonale krásné orchideje? Zapomeňte na chemii a hnojte je přírodou. Banánová slupka je tím pomocníkem, který bude ten pravý. Mnoho lidí ji považuje za odpad a po snědení banánu ji vyhodí. Jak se ale dozvíte, je to velká chyba a vy byste to dělat rozhodně neměli. Podívejte se s námi na to, jak a na co slupku použít.

Odvar ze slupky

Jako první metodu, jak připravit hnojivo, je odvar. Základem je sušená banánová slupka, která se poté rozemele na prášek. Toho budete potřebovat vrchovatou čajovou lžičku. Ta se rozmíchá ve 200 ml vody a chvíli povaří. Potom se tekutina nechá chladnout a využívá se jako pravidelná zálivka. Jednoduché a zároveň velmi účinné.

Prášek ze slupek

Vytvořený banánový prášek ale nemusíte vždy jenom rozmíchávat ve vodě. Stačí, když daným práškem posypete zeminu, ve které vaše orchideje, nebo jiné květiny rostou. I tento jednoduchý postup zajistí, že vaše rostliny budou skutečně dokonalé a krásné.

Vylouhované slupky

Další metoda, jak může být využita banánová slupka, se týká toho, že je necháte louhovat. V tomto případě použijte 2 slupky z banánů, zalijte je 2 litry vody a takto je nechte při pokojové teplotě 2 dny. Poté slupky vyndejte, směs zřeďte dalšími dvěma litry vody a můžete používat na klasické zalévání.

Použijte je i samotné

Banánová slupka může být použita i samotná. Když sníte banán, tak vezměte slupku a otřete s ní jednotlivé listy orchideje. Proč to dělat? Díky tomuto kontaktu dostane rostlina potřebné živiny, které se jednoduše vstřebají přímo do listů.

Nezapomeňte ani na běžné postupy

Jak využít slupku, která je běžně považována za odpad, to již víte. Není však úplným zázrakem a tak při pěstování orchideje nezapomeňte ani na další známé zásady, jako je třeba správná teplota, frekvence zalévání, velikost květináče, dostatek světla, nebo to, že květináč by měl být čirý. Toto všechno vašemu snažení výrazně pomůže.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]