Zázvor nemusíte kupovat. Vypěstovat ho můžete i doma v květináči

Zázvor je nejenom, chutný, ale je také zdravý. Řada lidí ho kupuje, což není jediná možnost, jak ho mít dostatečný přísun. My si ukážeme, že ho lze vypěstovat. A to i v našich podmínkách, klidně v obyčejném květináči. Stačí jenom dodržet několik správných postupů a požadovaný výsledek se dostaví rychleji, než si myslíte.

První musíte koupit

Bez čeho se neobejdete? Bez kousku zázvoru z obchodu. Doporučujeme vybrat dostatečně velký a rozvětvený, který je pro vaše účely ten nejlepší. Když ho máte, nic s ním nedělejte. Není třeba ho ani loupat, ani ho nemusíte nijak seřezávat.

Dejte ho do květináče

Jdeme na sázení zázvoru. I to je celkem unikátní. Zatímco běžná semena nebo sazenice do zeminy zahrabete, v případě zázvoru to nedělejte. Stačí ho jenom položit na zeminu a lehce ho do ní zatlačit. Tak, aby jeho podstatná část stále vykukovala ven z květináče. Pokud máte hotovo, je zasazeno.

Zázvor potřebuje dvě věci

Když máte zázvor zasazený, je třeba pro něho vybrat správné místo. Pamatujte na to, že tato rostlina má ráda teplo. Podle toho volte místnost, kde ji budete pěstovat. Co dalšího má ráda, to je stín. Proto na začátku pěstujte spíše v tmavších místnostech. Až když se zázvor rozroste, je možné ho dát na ven.

S tím souvisí to, že zatímco v prvních fázích pěstování je na místě mít ho doma, tak s nástupem jara ho klidně můžete přesunout ven. Ale opět platí, že pokud to bude do stínu, je to jenom dobře.

Sázejte na podzim

Dobrý čas na sázení zázvoru je podzim. To ho vložte do květináče a pravidelně a dostatečně ho zalévejte. Právě vláha bude důležitá k tomu, aby dobře zakořenil a začal růst. Přes zimu ho tedy  budete mít doma a na jaře nastane chvíle, kdy je možné dát ho ven.

Brzy bude k dispozici

Než začnete zázvor používat, tak ho nechte růst zhruba půl roku. Také pamatujte na to, že když jich budete pěstovat více, tak vám může dorůstat velikostí i přes jeden metr. Navíc se nemusíte bát složité péče, jelikož škůdci a nemoci se zázvoru obecně vyhýbají. Je to dáno jeho vlastnostmi a složením.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]