Téměř každý z nás to alespoň jednou v životě zažil. Pálení žáhy vyvolává nepříjemný bolestivý pocit v oblasti jícnu. Příčiny tohoto stavu jsou obvykle spojeny s refluxem, který způsobuje nepříjemnou chuť v ústech nebo v krku. Může jít o zcela neškodný projev trávení, ale i závažnější nemoc, kterou je třeba odborně léčit.
Těmto nepříjemným projevům se lze úspěšně vyhnout, pokud věnujete pozornost svému životnímu stylu a stravě. Je však také nutné porozumět faktorům, které pálení žáhy vyvolávají.
Rizikové faktory
Pálení žáhy je obvykle příznakem refluxní choroby jícnu. Tento stav samozřejmě může vycházet i z genetiky, ale daleko častěji je způsoben jinými faktory. Mezi ně patří:
- Špatná strava, která poskytuje velmi málo živin nezbytných pro dobré zdraví sliznic
- Nadváha
- Stres, faktor, který snižuje kvalitu našich trávicích enzymů a podporuje vylučování kyselin
- Alkohol a kouření, které negativně ovlivňují sliznici našeho žaludku
- Jedení příliš pozdě večer
- Bakteriální infekce
- Nadměrná konzumace kávy, která může nakonec vést k zánětu žaludku
Někdy může být pálení žáhy způsobeno také peptickým vředem, akutní nebo chronickou gastritidou, těhotenstvím a užíváním protizánětlivých léků.
Další projevy pálení žáhy
Pokud trpíme pálením žáhy, nezřídka se k těmto potížím připojují i další projevy, které nejsou o nic méně závažné. Mezi ně patří:
- Eroze zubů
- Častá laryngitida
- Kašel
- Chraplavý hlas
- Bolest na hrudi
Pálení žáhy se většinou řeší prostřednictvím léčebných přípravků. Není to však jediná cesta. Daleko šetrnější je použít k léčbě přírodní produkty.
Aloe vera
Aloe vera umí přirozeně působit proti překyselení. Tato rostlina má regenerační a hojivé vlastnosti a může být velmi užitečná při zmírnění bolestí v žaludku. Jak ji užívat? Pořiďte si přírodní gel z aloe vera a konzumujte jej vždy dvě lžíce ráno a večer po jídle.
Jablečný ocet
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je jablečný ocet považován za alkalizující přísadu, a proto může pomoci v boji proti kyselosti. Dopřejte si nalačno jednu lžíci jablečného octa rozředěného ve sklenici vody. Už od rána bude váš žaludek lépe pracovat a vy se budete cítit dobře.
Zázvor
Tento asijský zázrak je dobře znám svými zklidňujícími účinky na trávení. Umí velmi dobře pomoci i v případě pálení žáhy. Chcete-li zázvor naplno využít, je nejlepší jej čerstvý zařadit do některého jídla, nebo je možné jej pít ve formě bylinného čaje.
Jedlá soda
Stejně jako jablečný ocet může jedlá soda pomoci neutralizovat přebytečnou kyselost v žaludku. Jako první pomoc při pálení žáhy je dobré rozmíchat jednu čajovou lžičku jedlé sody ve sklenici vody a pak tento roztok pomalu vypít. Nepoužívejte však příliš často, maximálně jedenkrát do týdne. V opačném případě by mohlo dojít i ke zhoršení potíží.