Připravte si pár ingrediencí, pánev a olej a máte večeři na světě. Připravte si domácí bramboráky se slaninou, které se hodí třeba na večeři.
Domácí příprava bramboráků zabere asi 15 až 20 minut. Nepotřebujete tedy příliš mnoho času, abyste si udělali domácí jídlo. A navíc není potřeba ani mnoho surovin. V obchodě tedy nestrávíte spoustu času hledáním jednotlivých surovin.
Jaké suroviny jsou potřeba?
- 800 gramů brambor
- 100 gramů sýru
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- paprika nebo chilli – podle chuti
- petržel – podle chuti
- 2 vejce
- 100 gramů slaniny
- 1 lžíce mouky
- olej – na smažení
Příprava
Syrové brambory nastrouhejte nahrubo na struhadle. Pomocí utěrky nebo lisu z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu. Pomocí utěrky to uděláte tak, že si dáte nastrouhané brambory do utěrky, a začnete je s pomocí utěrky mačkat. Utěrka nasaje tekutinu nebo šťáva z brambor přes utěrku odkape. Poté vložte brambory do hluboké nádoby / mísy.
Do mísy k bramborám přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku podle chuti, sůl, mletý černý pepř, a papriku nebo chilli papriku podle chuti. Jako poslední přidejte vidličkou našlehané vajíčko. Vše řádně promíchejte, aby se suroviny smísily.
Dalším krokem je přidání slaniny. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky, aby v bramborácích nebyly velké kusy slaniny. Další možností je slaninu nakrájet na kostičky. Zasypte jednou lžící mouky. Znovu celou směs v míse pořádně promíchejte.
Vezměte k ruce pánev a olej na smažení. Na pánev dejte malé množství oleje, které musíte rozehřát. Lžící nanášejte na pánev směs. Na jeden bramborák stačí nanášet dvě lžíce. Pomocí lžíce vytvarujte tvar, který chcete usmažit.
Bramborák smažte na pánvi do té doby, dokud nezačne zlátnout. Ve chvíli, kdy začne zlátnout, jej více hlídejte, aby se nepřipálil. Až začne zlátnout, tak počkejte, než bude více hnědý. Případně smažte podle toho, jak to máte rádi vy osobně. Pokud máte rádi jen lehce opečený, smažte pouze do dozlatova.
Až bude bramborák hotový, tak jej z pánve přesuňte na talíř, na kterém budou připravené ubrousky. Ubrousky nasají přebytečný tuk, který ještě odteče z bramboráků. Mezi jednotlivé bramboráky vkládejte ubrousky, které nasáknou další tuk, který byste jinak snědli.
Po smažení je výsledek hotový a vaše večeře je na světě.