Recept s cuketou, po kterém se jen zapráší. Tento recept po vás bude chtít každý

Cuketa je vynikající surovinou, která by v letní sezóně na talíři neměla chybět. Nejen, že je lahodná, ale je také velmi zdravá a její využití je široké. 

Sezona cukety je tu a správné hospodyňky už vymýšlí, jak tento lahodný, zdravý a lehký zázrak využít v kuchyni, aby chutnal malým i velkým strávníkům. Díky neutrální chuti ji lze využít v různých receptech na sladký, ale i slaný způsob. V dnešním receptu se dozvíte, jak připravit lahodnou cuketu pečenou se slaninou v troubě. Podávat ji můžete k obědu s bramborovou kaší, nebo klidně i na slavnostní stůl, kde ji obohatíte například svěžím dipem.  

Připravte si tyto ingredience

  • 2 střední cukety
  • 100 g sýr Gouda
  • 70 g slaniny
  • 1 vejce vel. M
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL hladké mouky

Příprava pečené cukety

Jelikož je cuketa tvořena z 94 % vodou, je potřeba, aby z ní odtekla přebytečná tekutina, než ji dáte péct. Začněte tedy tím, že cuketu oloupete, umyjete a nastrouháte na hrubém struhadle. Pokud vám nevadí tvrdší slupka, cuketu neloupejte. Ve skutečnosti zelená část cukety obsahuje nejvíce vitamínů. Nastrouhanou a osolenou cuketu odložte stranou, přibližně na pět minut. Po uplynulé době v míse uvidíte vodu, kterou slijete, a ještě cuketu vymačkáte, abyste z ní dostali co nejvíce tekutiny. 

Vezměte si druhou mísu, klidně i talíř a nastrouhejte na něj sýr. Opět použijte hrubé struhadlo. Poté sýr vložte do mísy s cuketou a přidejte jedno vejce. Dále přidejte mouku a rozsekaný či rozmačkaný česnek. Veškeré suroviny promíchejte. Dávejte si pozor, aby v těstě nevznikly hrudky z mouky. V placičkách by jistě moc chutné nebyly.   

Závěrečná fáze receptu a pečení

Nyní přišel čas na slaninu. Pokud máte plátky slaniny, dejte je na sebe a nařežte je na kostičky. Pokud máte slaninu vcelku, udělejte to stejné, ale s tím rozdílem, že by kostičky měly být drobnější, aby nebyly příliš silné. Zapněte troubu na 200 °C a vezměte si nízký plech, který vyložíte pečicím papírem. Na něj pomocí polévkové lžíce umístěte cuketové těsto a mírně ho zmáčkněte, abyste vytvořili placku. Na vrchol těsta nasypte nakrájenou slaninu a například lněná semínka.  

Placky pečeme přibližně dvacet minut. Jakmile budou zlaté, vytáhněte je a dopřejte si je s přílohou podle vaší chuti. Jeden tip na závěr: pokud chcete, aby byly placky nadýchané a vyšší, před vložením vejce do mísy, oddělte žloutek od bílku a bílek vyšlehejte do husté pěny. Žloutek dejte k cuketě a ostatním surovinám. Bílek přimíchejte do těsta jako poslední.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]