RETRO sekaná podle receptury a norem ČSN. Bývalá kuchařka závodní kuchyně sdílí původní postup a ingredience. Radši si ji už s předstihem uložte na Velikonoce

Pokud byste si rádi připravili zdravé jídlo, ale nevíte, co udělat, vyzkoušejte například tuto sekanou. Sekaná, kterou si můžete dát na Velikonoce, je obohacena o několik zdravých ingrediencí.

Potěšte sebe nebo svou rodinu výbornou večeří či obědem a připravte domácí sekanou, která se hodí na velikonoční období. Není příliš složitá a zvládnou ji i začátečníci v kuchyni, protože stačí dát několik surovin dohromady a poté vložit do rozpálené trouby. Mezi její další výhody patří i to, že ji lze připravit nejen pro rodinu, ale také pro návštěvu, protože z jedné sekané se nají hned několik lidí.

Potřebné suroviny na sekanou

  • mleté hovězí maso 1,5 kg
  • mrkev 2 ks
  • česnek 8 stroužků
  • mouka 100 gramů
  • slanina 700 gramů
  • cibule 4 ks
  • vejce 5 ks
  • mléko 200 ml
  • rohlíky 4 ks
  • sezamové semínka podle chuti
  • sůl podle chuti
  • černý pepř podle chuti
  • máslo podle chuti
  • strouhanka podle chuti

Příprava sekané začíná s masem

Nejdříve si vyndejte všechny potřebné ingredience, abyste měli vše po ruce a nemuseli poté nic hledat. Vezměte si hlubší mísu a dejte do ní maso se slaninou, cibuli a prolisovaný česnek. Tuto směs poté nechte projít mlýnkem na maso. V případě, že byste použili vepřové maso, dejte slaniny jen 350 gramů, jinak by byla sekaná příliš tučná.

Fotografie: Pixabay

Postupně pracujte s dalšími surovinami

Nyní je čas na to, abyste vzali k ruce rohlíky a nakrájeli je na malé kousky. Ty poté dejte do mísy a zalijte mlékem. Takto nechte mísu bokem, aby měly rohlíky čas nasáknout tekutinu. Nyní si vezměte rozemleté maso, které již máte připravené a přidejte k němu namočené rohlíky. Nakonec do směsi rozklepněte jedno vejce. Abyste vytvořili hezké těsto, z něhož poté bude sekaná, musíte všechny suroviny v míse promíchat rukama.

Fotografie: Pixabay

Zpracujte sekanou do hezkého tvaru

Připravenou směs, která nyní vypadá jako těsto, dejte do chladu na několik minut a mezitím si nastrouhejte dvě mrkve a uvařte 3 vejce natvrdo. Nastrouhanou mrkev nakonec osmažte na másle. K ruce si vezměte alobalovou zapékací mísu nebo jinou nádobu, jež je vhodná do trouby. Vymažte ji máslem a posypejte strouhankou, aby se při pečení nic nepřichytilo. Do této mísy dejte polovinu vychlazené sekané a umačkejte.

Polovinu mrkve, kterou jste si předem orestovali nyní rozprostřete doprostřed a do ní udělejte 3 důlky do nichž poté vložíte vejce tak, aby byla za sebou. Následně je zakryjte zbývající mrkví. Na takto připravenou sekanou dejte zbytek mletého masa. V případě, že máte rádi kmín nebo sezam, můžete těmito surovinami sekanou lehce posypat. Troubu si rozehřejte předem a poté do ní vložte toto zdravé jídlo, jež se hodí na večeři i oběd. Ideální teplota pečení by měla být 180 až 200 °C

V troubě nechte sekanou péct přibližně na 40 až 50 minut, dokud nebude vše řádně propečeno. Zapékací mísu i s masem nechte vychladnout a až poté jídlo vyndejte. Na stůl můžete servírovat studené i teplo, záleží pouze na vás, jak vám tato sekaná bude víc chutnat. Přílohou mohou být brambory nebo obyčejný chléb.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]