Šéfkuchař prozradil fígl na dokonale oloupané vejce během několika vteřin

Fotografie: Freepik

Konzumace vajec je výhodná hned z několika hledisek a oblíbit by si je měli především ti, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet štíhlou linii. Vedle vysoké nutriční hodnoty, kterou zajišťuje především vysoký obsah bílkovin, při poměrně nízké kalorické hodnotě nabízí vejce také relativně široké spektrum vitamínů a minerálů podporujících zdraví a mentální stav člověka.

Vejce lze připravit na několik způsobů, pro klasickou kuchyni se používají obvykle jako syrová přísada, nebo uvařená natvrdo, oloupaná a nadělená. A právě při vaření natvrdo ve skořápce mívá mnoho lidí problémy dosáhnout dokonalého odstranění vápenaté schránky, které má tendenci se lepit na vnitřní strukturu bílku, což se projevuje nejen na jejich vzhledu, ale také na množství výživné bílkoviny, kterou vyhodíme společně se skořápkou. Následující trik vám ukáže, jak dosáhnout vždy perfektního oloupání vajíček.

Jak správně uvařit vejce natvrdo

Fotografie: Freepik

Vejce natvrdo je typické tuhým žloutkem. V této formě se používá především do salátů nebo omáček, případně jako příloha či ozdoba. Pokud chcete vejce správně uvařit, nejdůležitějším aspektem je doba vaření.

Vejce ve vroucí vodě postupně tuhne a dosahuje pevnější konzistence. Protože dovnitř nikdy nevidíme a skořápka během vaření nijak nemění tvar ani barvu, je potřeba důsledně měřit čas – vždy od chvíle, kdy voda začala vařit, a to:

  • 3 minuty pro vejce naměkko
  • 6 minut pro vejce s tekutým žloutkem
  • 8-10 minut pro vejce natvrdo

Trik pro snadné loupání vajec

Aby bylo možné dosáhnout dokonalého oloupání vajec uvařených natvrdo, lze aplikovat několik triků. První z nich spočívá v namočení vajíček s nakřáplou skořápkou do studené vody, vyžaduje však poměrně dlouhé čekání mezi dobou, kdy se vejce uvaří a kdy je možné je loupat. Ideální je proto přidávat do vařící vody lžičku jedlé sody.

Fotografie: Pixabay

Jedlá soda zvyšuje pH vajec a pomáhá tak jednodušeji se odlepit bílku od skořápky. Aplikace tohoto triku je velmi jednoduchá – jakmile dosáhne voda v hrnci varu, přisypte kávovou lžičku jedlé sody a nechte ji vyvařit společně s vejci.

Vaření by mělo trvat stejnou dobu jako bez sody, po jejím uplynutí vejce schlaďte a můžete ihned loupat. Budete překvapení, jak snadno vajíčko ze skořápky dostanete.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]