Česnek je v české kuchyni nenahraditelnou surovinou. Mnozí zahrádkáři si jej pěstují sami na zahrádce. Ti, co zaseli v zimě sklízí v červenci. Zahradníci, kteří se pustili do výsadby česneku na jaře, pak sklidí plodiny ke konci srpna. Tak jako tak je nutné česnek vhodně skladovat, aby nezplesnivěl. Jak tedy na to?
Sklízení česneku
Až bude česnek připravený ke sklizni, vyjměte jej z půdy a dejte na dobře odvětrávané místo usušit. Ze všech stran by k němu měl proudit vzduch. Tento proces by měl trvat několik dní. Až bude česnek suchý, zastřihněte jeho kořeny, aby jejich délka byla maximálně 3 milimetry.
Také je nutné zkrátit stonek, asi 10 centimetrů od česnekové palice. Kořeny byste následně měli opálit zapalovačem, či jinou metodou, aby nedošlo k dalšímu klíčení. V případě, že se česnekové hlavy špatně usušily a jsou stále vlhké, připravte si roztok z oleje a deseti kapek jódu, natřete jím palice česneku a nechte proschnout na slunci.
Skladování česneku
Česnek, který jste sklidili v červenci, by měl být skladován v chladné místnosti, nebo na chladnějším místě s teplotou jeden až tři stupně Celsia. Ideální místo je tedy sklep. Pokud jste vypěstovali více česneku, můžete jednotlivé palice zamotat do sebe pomocí stonků a zavěsit na strop. Možností je i to, že česnek umístíte do prodyšné plastové síťky a zavěsíte ke stropu. Mezi další metody skladování česneku pak můžete zařadit tyto:
- Skladování na soli: česnekové palice položte do mísy (skleněné, plastové, nebo dřevěné), v které je nasypaná sůl ve vrstvě dva až tři centimetry. Takto vám česnek vydrží až do jara.
- Skladování v mouce: česnekové hlavy lze umístit i do mísy s obyčejnou pšeničnou moukou. Ta by měla být jak pod česnekem, tak i nad ním. Tímto způsobem vám česnekové palice vydrží velmi dlouho. Mouka totiž absorbuje vlhkost.
- Skladování v cibulových slupkách: česnek je možné uložit i do kartonové krabice s cibulovými slupkami.
- Skladování v potravinové fólii: dalším snadným způsobem skladování česneku je jeho zabalení do dvou vrstev potravinové fólie.
Další metody efektivního skladování česneku
Česnekové palice je možné skladovat i v lepenkové krabici s dvoucentimetrovou vrstvou dřevěného popela. Samotný česnek by měl být popelem zasypán i z vrchu. Krabici je nutné důkladně uzavřít. Česnekové hlavy budou perfektně zakonzervované a odolné před poškozením, pokud je namočíte do tekutého parafínu a necháte zaschnout.
Jednotlivé hlavy česneku můžete vložit i do sterilizovaných a suchých sklenic, které jsou uzavíratelné. Při skladování pomůže i obyčejná plátěná taška. Před umístěním česneku do plátěnky namočte palice do solného roztoku, nechte na slunci proschnout a uskladněte. Tašku není nutné zavazovat. Kromě česnekových hlav můžete do solného roztoku namočit a nechat prosušit i plátěnou tašku. Docílíte stejného výsledku.
Úvodní Fotografie: Pixabay