Kynuté těsto je výchozí surovinou pro řadu slaných i sladkých pečených dobrot. I když na první pohled vypadá jeho příprava jednoduchá, je třeba dodržet určitý postup, aby se povedlo.
Z kynutého těsta se peče dobře, když se to umí. Tak je to ostatně se vším. Pro jeho zvládnutí je třeba mít k dispozici čerstvé nebo sušené kvasnice, z nichž si připravíte kvásek, který pak použijete při přípravě těsta. Je třeba se obrnit trpělivostí, protože nějakou dobu to trvá, než těsto nakyne. Uspíšit to je možné umístěním mísy s těstem do tepla. Někdo to řeší tak, že ji dá pod deku. Pojďte si společně s námi upéct skořicové šneky.
Co budete potřebovat na přípravu skořicových šneků
- 850 g pšeničné mouky
- 270 g cukru
- 170 g másla
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 90 g tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 15 g skořice
- 270 ml vlažného mléka
Postup přípravy
- Pusťte se do výroby kvásku. V hlubší misce smíchejte sušené kvasnice a 70 g cukru. Přilijete teplou vodu a promícháte. Přikryjete potravinovou fólií a necháte, aby kvasnice vzešly. Bude to trvat asi 15 minut.
- V zadělávací míse smícháte celá vejce a 250 ml teplého mléka. Přidáte 50 g rozpuštěného másla, osolíte a zamícháte.
- Pak přidáte 700 g prosáté mouky a těsto prohnětete vařečkou, až bude hladké a nebude se na vařečku lepit. Mísu přikryjete potravinářskou fólií a dáte ji na teplé místo, aby těsto mohlo kynout. Zabere to asi 1,5 hodiny.
- Nyní se pusťte do přípravy náplně. Smíchejte 200 g cukru se skořicí.
- Nakynuté těsto položíte na dřevěný vál nebo pracovní plochu v kuchyni, které posypete moukou, aby se vám na ně těsto nelepilo. To vyválíte do tvaru obdélníku. Namažete ho 70 g změklého másla a rovnoměrně posypete cukrem smíchaným se skořicí. Těsto svinete do závinu.
- S pomocí ostrého nože závin nakrájíte na 15 stejných kousků. Lze k tomu využít i nit.
- Jednotlivé šneky položíte na plech, na jehož dno jste dali pečící papír. Přikryjete utěrkou a necháte asi 20 minut v klidu kynout.
- Předehřejete si troubu na 180 °C a plech se šneky dáte péct asi na 25 až 30 minut.
- Připravíte si krém, kterým hotové skořicové šneky po upečení natřete. V hluboké míse smícháte tvaroh a 50 g změklého másla a moučkového cukru. Doplníte 20 ml mléka a vanilkovým cukrem. Vyšleháte do hladka.
Napište komentář