Škrábance a rýhy nejen na dřevu odstraníte snadno za pomoci domácích metod

Škrábance na dřevěném povrchu, primárně potom na vašem nábytku, rozhodně nejsou nic příjemného. Ideální je obezřetnost, aby k nim vůbec nedocházelo. Co ale ve chvíli, kdy už je doslova pozdě a objeví se? Není důvod propadat panice. Ukážeme vám tři postupy, jak dané škrábance snadno a jednoduše eliminovat.

Použijte vlašské ořechy

Jdeme na první možnost, jak se dají odstranit škrábance z vašeho nábytku. Tato možnost je založena na použití vlašských ořechů. A jak na to? Vezměte několik ořechů a přejíždějte s nimi místo, které je poškrábané. Díky tomu se vám velmi snadno povede zacelit velké i malé zářezy. Vyplní je hmota z ořechů. V tu chvíli bude nábytek jako nový.

Zkuste olej a ocet

Na první pohled nesourodá kombinace, která však ve chvíli, kdy vás trápí škrábance na dřevě, rozhodně pomůže. A to velmi dobře. Obojí stačí smíchat ve sklenici, a to v jednoduchém poměru 1:1. Následně stačí kapalinu pomocí hadříku nebo houbičky nanést na poškozený povrch. Jemně, krouživými pohyby stačí jenom vtírat do materiálu a sami uvidíte, že po chvíli bude opět jako nový.

Cigaretový popel

Požádejte kuřáka, aby vám schraňoval cigaretový popel. Když ho budete mít dost, tak ho použijte. Stačí ho jenom smíchat s trochou vody tím způsobem, že vznikne pasta, kterou podobně jako v předchozím případě budete jenom vtírat do materiálu. Potom otřete trochou přípravku určeného na dřevo a povrch bude rázem znovu jako nový.

Na všechny druhy dřeva

Unikátností daných tří postupů je rozhodně i to, že jsou univerzální. To znamená, že se hodí na všechny druhy dřeva, kde se objeví škrábance. Typicky to může být třeba plocha stolu, která se pravidelně používá a namáhá, mohou to být různé police nebo komody, na které stavíte dekorace a jiné věci, stejně jako se může jednat třeba i o různé estetické dřevěné prvky, na kterých se objevily škrábance třeba vlivem nešetrného ošetření.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]