Ročně se u nás vyprodukuje zhruba 500 kilo odpadu na jednu osobu. Přitom něco z toho lze ještě využít a tím i ušetřit. Patří zde například slupky ze zeleniny a ovoce. Ať už slupky ze salátové okurky, které lze před likvidací použít ke zkrášlujícím domácím kůrám nebo slupky z ovoce, které lze použít k výrobě lahodného čaje. Pojďme se společně podívat, jaké se nabízejí možnosti využití, pro slupky z ovoce a zeleniny.
Ovocné šťávy a čaje
Maminky, které připravují svým dětem ovocnou svačinku, většinou zbavují jablka a hrušky kůže i jádřince. Ovoce se rozmixuje a dětem podává v podobě pyré. Kůže a jádřince končí v mnoha případech v odpadcích. Kůže i jádřince lze ještě využít. Buď je můžete prohnat odšťavňovačem, kdy ještě získáte alespoň trochu šťávy nebo z nich snadno připravíte lahodný ovocný čaj, který je přirozeně sladký a není již potřeba ničím přislazovat.
Jestliže máte slupek hodně, můžete je také nasušit. Anebo ještě čerstvé pokrájet a smíchat s jiným ovocem, ořechy a přidat do ovocného salátu. Různé odřezky a jádřince se hodí i pro přípravu ovocného octa či fermentované vody.
Slupky z citrusů
Jestliže se jedná o bio citrusové plody, nemusíte se bát kůru nasušit a nastrouhat, skvěle se hodí při vaření a pečení. Můžete je také použít jako domácí osvěžovač. Vhodné jsou však také jako čisticí prostředky, stačí vymačkaným pomerančem nebo citronem přejet vodovodní kohoutky a vyleštit suchým hadrem. Zbytky citronu skvěle vyčistí i rychlovarnou konvici, když nemáte po ruce ocet.
Slupky z kořenové zeleniny
Zbylé slupky z kořenové zeleniny najdou využití jako zeleninový vývar. Stačí je povařit ve vodě společně s bylinkami a máte domácí zeleninový vývar. Očištěné slupky můžete také rozmixovat, přidat bylinky, sůl a různé koření. Získáte tak domácí zeleninový bujón. Skladovat můžete naložené v soli ve skleničce v lednici nebo mraženou variantu, kdy směs vložíte do zásobníku na led.
Obrázky: pixabay