Masové karbanátky jsou klasickým pokrmem snad v každé domácnosti. Tyto se ale od těch tradičních výrazně odlišují svou výjimečnou přípravou marinováním.
Recept vás zaujme svou jednoduchostí a dostupností všech potřebných surovin. Díky využití neobvyklého postupu přípravy pozvedá obyčejně známý pokrm v chuťový zážitek. Karbanátky jsou oblíbené pro možnost kombinace různých surovin. Ve většině receptů je dominantou masová směs, ale populární jsou i zeleninové nebo sýrové karbanátky. Obvykle se servírují s bramborovou kaší, pečivem nebo jako součást hamburgerů. A pokud je připravíte na grilu namísto smažení, překvapí vás svou báječnou šťavnatou chutí.
Ingredience pro přípravu šťavnatých masových karbanátků
- 300g mletého hovězího masa
- 300g mletého vepřového masa
- 1 lžička soli
- 150 ml sycené minerální vody
- 1-2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 1/3 lžičky černého pepře
- ½ lžičky sladké papriky
- Pálivá paprika pro milovníky ostřejší chuti
Ingredience pro přípravu marinované cibule
- 2 cibule
- Mletý černý pepř dle chuti
- 100 ml vody
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky soli
- 30 ml octa 9%
Postup
Pokud dáváte přednost nákupu čerstvého masa před balenou již připravenou směsí, pomelte maso dvakrát přes mlýnek. Přidejte černý pepř, sůl, sladkou papriku, dle chuti pálivou papriku a minerální sycenou vodu. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne celistvá směs. Miskou několikrát klepněte o stůl, tím se dostane ven přebytečný vzduch. Celý povrch hotové směsi postupně pokryjte připraveným olejem. Ten zde bude plnit funkci pro zachování šťavnatosti karbanátků.
Misku poté důkladně zakryjte potravinářskou folií a nechte marinovat v lednici po dobu 24 hodin. Po důkladném odležení směs vyjměte z chladu a promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a znovu ještě jednou smíchejte. Teď už můžete připravenou směs rozdělit na několik částí, nejlépe 5 kusů po 160 gramech. Z každého dílku vytvořte placku o průměru nejméně 15 centimetrů. S marinovanou směsí se vám bude pracovat velmi dobře, má vynikající konzistenci a dobře drží tvar.
Připravené masové karbanátky můžete připravit na grilu nebo smažením na pánvi přibližně 4-5 minut na středním ohni z každé strany. Během pečení se karbanátky zmenší, ale zůstanou přesto krásně nadýchané.
Připravte si výbornou marinovanou cibuli, která se s tímto pokrmem dokonale kombinuje. Nakrájejte cibuli na půlkolečka, vložte do vhodné nádoby a přisypejte černý pepř. Do hrnce s vodou přidejte cukr a sůl, promíchejte a přiveďte k varu. Poté nalijte ocet a stáhněte hrnec ze sporáku. Marinádou přelijte nakrájenou cibuli a v chladu nechte odležet nejlépe přes noc.
Z těchto pár nejjednodušších ingrediencí vykouzlíte výjimečný pokrm a ohromíte svou rodinu a přátelé novou a božskou chutí. Přejeme dobrou chuť!