Také máte někdy málo času, jste pracovně zaneprázdněni, děti stále něco potřebují…? Nebo jste někdy prostě jen líní? Tyto koláče jsou právě pro vás!
Genialita těchto koláčků spočívá v jejich jednoduchosti a všestrannosti. Mohou být sladké i slané, otevřené i uzavřené, s různými náplněmi a těstem. Lze je připravit z nejzákladnějších ingrediencí a přesto zůstávají lahodným a sytým jídlem. Jsou to vlastně pirohy. Jejich historie sahá až do starověkých civilizací, kde byly považovány za symbol hojnosti a blahobytu. První zmínky o nich pocházejí z antického Řecka a Říma, kde byly plněny různými náplněmi a pečeny v troubě nebo na otevřeném ohni.
Lenivé koláčky: Rychlý a snadný recept
Koláčky jsou neodmyslitelným symbolem domácí pohody, tepla a péče. Mohou ozdobit jakýkoli stůl a potěšit hosty svou chutí a vůní. Pravděpodobně také máte v sobě ten pocit z dětství, kdy maminka či babička donesla na stůl mísu koláčů. Přinášelo to teplo domova, že? Na internetu je v dnešní době k dispozici mnoho různých receptů na rozmanité způsoby úpravy. Ale na začátek stojí jistě za to naučit se připravovat tyto lenivé pirožky na pánvi.
Ingredience:
- kefír – 200 g
- mléko – 100 ml
- cukr krystal – 1 čajová lžička
- sůl – 1 čajová lžička
- vejce – 1 ks
- prášek do pečiva – 1 čajová lžička
- rostlinný olej – 20 ml
- mouka – 150 g
- jarní cibulka – svazek
- klobása – 150 g
Z těchto základních ingrediencí dělám lahodný domácí perník, který mi šetří čas i peníze
Příprava lenivých pirožků:
- Do mísy s kefírem nalijte mléko, rozklepněte vejce, přidejte sůl a cukr. Do kefíru přilijte rostlinný olej a promíchejte.
- Do kefíru postupně přisypávejte mouku s práškem do pečiva, uhněťte husté těsto. Nakrájejte jarní cibulku, dále pak i klobásu na malé kostičky a přidejte do těsta.
- Těsto s náplní vložte do cukrářského sáčku. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a vylijte do něj malé porce těsta (asi jako na menší lívanečky).
- Pirožky smažte z obou stran do zlatavé barvy. Lenivé pirožky jsou připraveny k podávání. Doporučujeme podávat s oblíbenou omáčkou či dipem. Dobrou chuť!
Napište komentář