Uvařit vejce natvrdo, aniž by poprskala skořápka, může být někdy kumšt. Ovšem pokud se inspirujete jednoduchými kulinářskými radami, budete v tomto úspěšní a vajíčko zůstane celistvé. To oceníte zejména na Velikonoce, kdy se kdejaká hospodyňka chlubí úžasnou výzdobou.
Jak postupovat, aby skořápka při vaření vajec nepopraskala?
Pokud se budete držet následujícími radami, skořápka při vaření vajíček natvrdo nikdy nepraskne:
- Nejprve vyjměte vejce z lednice, musí mít před vařením pokojovou teplotu.
- Poté si k ruce vezměte rendlík a naplňte jej studenou vodou. Tu přiveďte k varu.
- Dále sundejte hrnec z plotny a vložte do horké vody vložte vajíčka.
- Počkejte několik minut a pak vraťte rendlík zpět na sporák. Plamen by měl být mírnější.
- Vajíčka vařte asi deset minut. Ujistěte se, že var není intenzivní.
- Až budou vejce uvařená, vyjměte je opatrně z hrnce a vložte do misky se studenou vodou.
Další praktické a zajímavé tipy, které se týkají přípravy vajec
A na závěr si ještě řekněme několik dalších skvělých tipů, díky kterým připravíte vejce velmi jednoduše a v některých případech i dietně:
- Milujete volské oko, avšak jste na redukční dietě? Pak jej uvařte velmi nápaditě ve vodní lázni. Na malý rendlík s vroucí vodou položte sklokeramickou misku, rozklepněte do ní vajíčko a vařte pod poklicí asi 7 minut.
- Pokud preferujete míchaná vejce, jejich větší nadýchanosti docílíte přilitím menšího množství minerální vody (sycené). Pro zjemnění směsi je pak vhodné zakomponovat do šlehaných vajec i smetanu.
- Chcete připravit dokonalou vajíčkovou dekoraci na studené míse s uzeninami a sýrem? Pak uvařte vejce tímto způsobem: rozdělte si žloutek od bílku. Poté žloutek nalijte do malé teplu odolné skleničky (na panáka) a ponořte do vroucí vody (ta musí být těsně pod hrdlem skleničky). Po uvaření vložte žloutek do větší sklenice se silnějšími stěnami, přelijte mírně promíchaným bílkem a opět dejte vařit. Připravíte si tak vlastně vajíčko natvrdo v nezvyklém válečkovitém tvaru. Bude se mnohem lépe krájet na plátky.
Zdroj: Foodnetwork