Víc krému než těsta: Vanilkový Kremeš z roku 1992 se stal hitem. Osvěžující a nadýchaná dobrota k letní kávičce jako z cukrárny

Když dostanu chuť na nějakou dobrotu z křehkého listového těsta, vždy se nakonec rozhodnu pro tento recept. U něj totiž jednoznačně platí heslo „za málo úsilí hodně muziky“.

Tento dortík bych mohla jíst každý den. Je nadýchaný, svěží, s vanilkovou příchutí a to vše v křehkém listovém těstě. Je jednoduchý na přípravu a suroviny na něj máme skoro vždy doma. Když ho vyzkoušíte, uvidíte, že pro nečekanou návštěvu už jiné pohoštění chystat nebudete.

Co budeme potřebovat

  • 1,5 l mléka
  • 8 vajec
  • 300 g cukru
  • 4 sáčky vanilkového cukru
  • 110 g hladké mouky
  • 100 g potravinářského škrobu
  • 600 g šlehačky
  • 500 g listového těsta

Postup přípravy

Nejprve si upečeme listové těsto. Pokud kupujete již vyválené, stačí těsto jen rozbalit, propíchat vidličkou a dát do trouby. Pečeme ze dvou těst, tedy dva plechy. Pokud kupujete větší těsto na rozválení (mívá kolem 400 g), tak jej rozkrojte napůl a vyválejte dva stejné pláty. Přendejte těsto na plechy vyložené pečícím papírem a také propíchejte vidličkou. Listové těsto pečeme asi 15 minut na 220 °C.

Na krém si dáme ohřívat do většího hrnce 1 l mléka. V misce si vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. Poté postupně vmícháváme prosátou mouku, škrob a zbylého 0,5 l mléka. Pořádně promícháme a přidáme do hrnce k ohřátému mléku. Mléko v hrnci musí být zahřáté, ale ne vřelé. Neustále mícháme, aby se krém nepřipaloval. Mícháme dokud směs nezhoustne (měla by být hustší než pudink). Jakmile vidíme, že krém už víc nehoustne, odstavíme z plotny.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh bez cukru a opatrně vmícháváme do teplého krému, snažíme se, aby byl krém nadýchaný. Krém pak rozetřeme na jeden plát vychladlého listového těsta (použijeme vyšší plech nebo formu). Vyšleháme si šlehačku (stačí 400 g, já dávám 600 g) a rozetřeme na krém. Krém by měl být hodně tuhý, aby se do něj šlehačka nevpila.

Na šlehačku položíme druhý plát těsta. Je lepší ho předem nařezat na čtverečky a ty teprve na šlehačku naskládat, dort se pak lépe krájí. Vše dáme ztuhnout do lednice a při servírování můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*