Vysušená kůže, přibírání na váze i bolesti břicha. To vše může způsobit pití kávy nalačno

Fotografie: Freepik

Také pijete kávu hned po probuzení? Ve skutečnosti vám káva nalačno vůbec neprospívá. Ideální čas na šálek horkého povzbuzení je až mezi 9:30 a 12:00. Zjistěte, co se může stát, pokud si kávu dopřejete příliš brzy.

Přestože je káva nápojem, který vám má dodat energii, při ranním užívání na prázdný žaludek způsobí pravý opak. Kofein v kávě zvyšuje množství stresových hormonů a způsobuje únavu. Také zvyšuje produkci inzulínu a snižuje hladinu glukózy v krvi. Sladké cappuccino, které si většina lidí po ránu ráda dopřeje, tedy způsobuje ve skutečnosti ještě vyšší ospalost.

Fotografie: Freepik

Ztrácíte vitamíny a minerály

Pití kávy brzy ráno má za následek mimo jiné i to, že tělo přichází o vitamíny a minerály jako jsou vitamíny B, hořčík a železo, které jsou důležité pro náš nervový systém. Kofein také zvyšuje riziko osteoporózy.

Bolesti břicha

Káva může vašemu tělu dodat potřebnou energii, ale může také způsobit bolest žaludku. Aktivuje totiž nervový systém a ovlivňuje nepříznivě zažívací trakt. Zejména pokud konzumujete kávu s mlékem a smetanou, můžete si přivodit bolesti břicha.

Fotografie: Freepik

Přibírání na váze

Černá káva pomáhá spalovat tuky, ale může také způsobit nespavost. Nespavost vede k přejídání a následkem toho může být také přibývání na váze. Většina lidí také kávu sladí, nebo si ji dopřeje se sladkými sirupy, čímž také zvyšujeme kalorickou náročnost takového nápoje.

Fotografie: Freepik

Vysušená kůže

Pití kávy ovlivňuje činnost žaludku a střev a člověk ztrácí daleko rychleji tekutiny. Káva je močopudná, takže podporuje vylučování tekutin a rychleji tedy může dojít k dehydrataci organismu. To se může projevit nejen bolestí hlavy, ale třeba také vysušováním pokožky, která poté rychleji stárne a snadněji se tvoří vrásky.

Vyplatí se tedy dopřát si kávu až několik hodin pro probuzení, kdy už je tělo připraveno na dodávku kofeinu a kávu dokáže daleko lépe zpracovat a využít její energizující potenciál.

Zdroj: MedicalNewsToday

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]