V Česku nejoblíbenější polévka může být podle odborníků zdravotně extrémně nebezpečná

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Příjemně horká miska plná vůně, chuti a síly. Poctivý vývar patří mezi klenoty (nejen) české kuchyně. Pozor ale na varování odborníků.

Při nachlazení, po noci probdělé bujarou zábavou nebo třeba u babičky při nedělním oběd, tam všude vidíme jednoho „hrdinu“: dobrý, silný vývar. Odborníci ale varují, že ne vždy je tak zdravý, jak si myslíme. Hodně záleží na vstupních surovinách. Především pokud si nedáme pozor na kvalitu masa a kostí, které do polévky používáme. Na druhou stranu, některých látek se bojíme zbytečně.

Pozor na maso z průmyslového chovu

Podle názoru expertů si co do kvality největší pozornost zaslouží vývar kuřecí. Ten je totiž v české kotlině nejoblíbenější. Někdy se objevují názory, že kuřata, tedy průmyslově chovaní brojleři, jsou dopováni růstovým hormonem, aby rychle nabrali svalovinu. Použití hormonů v chovech v celé EU je však podle Akademie kvality již roky zakázáno a rychlý růst je dán jednak šlechtěním, jednak optimalizací krmných směsí.

Pokud jde o antibiotika, ani ta byste v masu najít neměli. Sice se smí použít při léčbě zvířat, ta pak ale musí podstoupit ochrannou lhůtu,  během níž nemohou na porážku. Odborníci každopádně doporučují nakupovat maso z ověřených zdrojů, například z bio chovů. Přece jen kvalita masa z průmyslových chovů, kde je velké množství zvířat na malém prostoru a jejich celkové životní podmínky nejsou vždy ideální, bývá nižší.

těstoviny

Inspekce odhalila v oblíbeném českém řetězci závadné těstoviny. Možná je máte doma

Jak je to s játry a kostmi

Játra na náš jídelníček bezpochyby patří, můžete je použít i při přípravě vývaru, jen je konzumujte s mírou. To platí především pro těhotné ženy (kvůli vysokému obsahu vitamínu A, jak uvádí web Vím, co jím). Z kostí se do polévky může při dlouhém vaření uvolňovat malé množství kovů, jak zjistila odborná studie v časopise Food and Nutrition Research – dlužno ale říci, že občasná konzumace zdraví neškodí, zejména pokud použijete kvalitní suroviny.

Fotografie: Sakurai Midori / Creative Commons / Attribution 3.0

Dobrý bujon samozřejmě může být pro tělo vzpruhou, extrémně ale záleží na tom, z jakých surovin jej vyrobíte. Pouze vývar z dobrého masa a kvalitní zeleniny dodá tělu sílu a chuťovým pohárkům radost! Získáte z něj vitamíny, minerály, podpoříte své zažívání a je také zdrojem kolagenu, který podporuje vaše klouby. Na SvětěKreativity jsme již dříve varovali před závadnými masnými výrobky v supermarketech.

Zdroj: Autorský text, AkademieKvality, VímCoJím, FoodAndNutritionResearch, Healthline

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*