Kupované konzervy s nakládaným masem svoji kvalitu ztratily již dávno. Připravte si proto jednu domácí – uvidíte, že po šťavnaté vepřové krkovici s bylinkami se jen zapráší.
Zavařeniny získávají v posledních letech opět na oblibě. Zeleninu a ovoce tak již vyzkoušela tímto způsobem zpracovat jistě spousta z vás. Ovšem můžete to stejné říci o nakládaném masu? Pokud ne, neváhejte a okamžitě se pusťte do přípravy šťavnaté vepřové krkovice s bylinkami. Nejen, že si ji budete moci vzít s sebou na cesty (například do kempu, pod stan či jako občerstvení jen tak na výlet), ale zároveň vám ve spižírně vydrží plné tři měsíce – tedy pokud ji dříve nesníte.
Ingredience potřebné pro přípravu nakládané krkovice:
- 2 kilogramy čerstvé vepřové krkovice
- 30 gramů soli (vhodné k nakládání)
- 4 stroužky česneku
- 3 čajové lžičky sušené majoránky
- 2 čajové lžičky sušeného libečku
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
Postup přípravy krok za krokem:
Dříve než začnete s přípravou samotného masa, si nejprve nachystejte dostatek zavařovacích sklenic s víčky. Jednotlivé sklenice důkladně vymyjte a nechte na utěrce okapat. Mezitím, co osychají, si k ruce vezměte prkénko, ostrý nůž a maso. Vepřovou krkovici nejprve očistěte, případně okrájejte příliš tlusté části. V dalším kroku ji rozkrájejte na několik větších kusů. Vyvarujte se krájení na drobné kousky – ze sklenice by se po zavaření špatně vyndávaly.
Třetí krok přípravy vyžaduje, abyste si nachystali větší mísu, v níž budete maso kořenit. Do připravené mísy přendejte nakrájenou krkovici a zasypte ji solí vhodnou k nakládání, sušenými bylinkami a pepřem. Na maso rovněž prolisujte oloupané stroužky česneku a vše rukama důkladně promíchejte.
Zkuste docílit toho, aby byl kořením dokonale obalený každý jeden kousek masa. Mísu s masem následně přiklopte víkem či utěsněte potravinovou fólií a nechte v ledničce několik hodin uležet.
Jakmile uplyne požadovaný čas, maso z ledničky vyndejte a začněte jím plnit připravené sklenice. Kolik kusů vepřové krkovice se vám do jedné sklenice vejde záleží jednak na velikosti vámi připravených sklenic a jednak na velikosti nakrájených kusů masa. Vždy nicméně dbejte na to, aby od vrchního okraje zbývalo přibližně 1,5 centimetru volného prostoru. Naplněné sklenice pevně uzavřete a přesvědčte se, že víčko dobře drží.
Poté si k ruce vezměte velký hrnec (máte-li k dispozici zavařovací hrnec, volte bezesporu ten) a jednotlivé sklenice do něj vložte. Pamatujte, že by se sklenice neměly svými stěnami dotýkat jedna druhé. Následně je zalijte vodou (přibližně do výšky tří čtvrtin) a hrnec umístěte na plotnu. Jakmile se voda začne vařit, plamen trochu ztlumte a za mírného probublávání vařte asi 2 hodiny. Po uplynutí požadované doby plotnu vypněte a zavařeniny nechte v hrnci zcela vychladnout. Skladujte je v lednici a spotřebujte ideálně do 3 měsíců.