Recept, který byste měli vyzkoušet: Nejlepší třešňový koláč pod sluncem – je křehký a příprava je snadná, rychlá i vtipná

Lehký třešňový koláč připravíte velmi snadno. Nejvíc práce dá vypeckovat třešně, zbytek už je hračka a dílem okamžiku. Prostě nasypte třešně mezi pláty těsta a upečte je.

Některé koláče se připravují snadno, jiné dokonce až legračně snadno. Bez zapocení to ale není. Ta nejhorší práce při přípravě tohoto koláče je zbavit třešně pecek. Doporučujeme sehnat si na to dobrovolníky z řad dětí a dalších členů rodiny. Poté už je všechno dílem pár okamžiků a voňavá dobrota bude v mžiku na stole. Doplňte ji šlehačko a zmrzlinou a strávníci si přestanou stěžovat na nucené práce s ovocem.

Ingredience

Na těsto

  • Hladká mouka – 500 g
  • máslo – 250 g
  • moučkový cukr – 150 g
  • vaječný žloutek – 1 ks
  • strouhaná kůra z 1 citrónu
  • šťáva z poloviny citrónu
  • prášek do pečiva – 15 g
  • sůl – 1 špetka
  • 20% smetana – 2 lžíce

Na náplň

  • Vypeckované třešně – 1,2 kg
  • vanilkový cukr – 8 g
  • mletá skořice – 1 lžička
  • cukr – 150 g
  • mleté vlašské ořechy – 200 g
  • vejce – 1 ks na potření

Návod na přípravu

Do mísy nasypejte citrónovou kůru, sůl, prášek do pečiva a mouku. Všechny suché přísady důkladně promíchejte na homogenní směs. Poté přidejte na kousky pokrájené změklé máslo a směs zpracovávejte tak dlouho, dokud nezíská konzistenci drobenky.

K drobence přisypejte cukr, přilijte smetanu, citrónovou šťávu a jeden vaječný žloutek a rukama vše dále zpracovávejte, dokud nezískáte hladké, pružné a nelepivé těsto. Rozdělte ho na dvě stejně velké části, obě zabalte do fólie a nechte je 45 minut v lednici vychladit a uležet.

Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň. Vypeckované třešně vložte do mísy, zasypejte je asi třetinou mletých ořechů, vanilkovým a běžným cukrem a také skořicí.

Zbylé dvě třetiny vlašských ořechů si odložte stranou na ozdobu koláče. Třešně s přísadami dobře promíchejte, aby se jimi všechny dobře obalily.

Vychlazené těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na placku o velikosti plechu. Jeden plát vložte do plechu a vtlačte ho ke dnu prsty. Vidličkou jej po celé ploše rovnoměrně rozpíchejte a posypejte druhou třetinou mletých ořechů a vsypte připravené třešně, které rozložte do rovnoměrné vrstvy po celé ploše těsta.

Náplň zakryjte druhým plátem těsta, který opět propíchejte vidličkou, po celé ploše jej potřete rozšlehaným vajíčkem a zasypejte zbylou třetinou mletých vlašských ořechů. Plech s koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte jej asi 40 až 45 minut. Dopečený koláč nechte zchladnout, nakrájejte ho na porce a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*