Zavařte si papriky na nadívání: V zimě se vám budou hodit a budete si v hlavě děkovat, že jste si uložili právě tento recept

Masem nadívané papriky s rajskou omáčkou patří k tradičním a oblíbeným pokrmům. Jestliže máte přebytečné papriky ze své zahrádky, můžete je zavařit na zimu a pak je použít k nadívání.

Obliba zahradničení opět stoupá. Je sice možné si ovoce i zeleninu koupit prakticky po celý rok, ale patří k poměrně drahým potravinám. I proto ti, co mají možnost, se pustili do pěstování vlastní úrody. Mezi tradiční plodiny i v tuzemsku díky teplým letním dnům patří papriky. Máte-li jich nadúrodu, tak si je zavařte na zimu. Uvidíte, jak vám přijdou vhod, až budete chtít uvařit nějaké paprikové jídlo.

Co budete potřebovat na třílitrovou zavařovací láhev

  • zelené lusky paprik
  • 1 polévkovou lžíci soli, nejlépe bez jódu
  • 2 čajové lžičky octa
  • vařící voda

Postup přípravy

  • K nakládání využijte pevné a zdravé paprikové lusky. Vydlabejte semeníky a odřežte stonky.
  • Takto připravené paprikové lusky naskládejte do hlubokého kastrolu a zalijte vodou, aby byly ponořené. Uveďte ji do varu a papriky mírným varem vařte asi 10 až 15 minut.

  • Mezitím si přichystejte zavařovací sklenici. Náš recept je pro objem 3 litrů. Tu je třeba propláchnout horkou vodou, případně sterilizovat, abyste ji zbavili choroboplodných zárodků, plísní a hub.
  • Do zavařovací sklenice dejte uvařené paprikové lusky a dobře upěchujte. Zalijte horkou vodou, ve které jste rozpustili sůl s octem. Ihned sklenici zavřete uzávěrem.

  • Sklenici otočte dnem vzhůru a přikryjte teplou utěrkou, dokud zcela nevychladnou.
  • Paprikové lusky připravené tímto způsobem již není třeba sterilizovat.
  • Uložte na chladném místě.

Takto zavařené paprikové lusky je pak možné používat při vaření. Není nutné z nich vařit pouze nadívané papriky. Hodí se je přidat i do zeleninového leča nebo pod hovězí, vepřové či drůbeží maso. Jejich výhodou je, že jsou připravené k okamžitému použití.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*