Cibulové vrstvy plněné mletým masem a obalené ve slanině jsou ohromně chutné, ale i zdravé. Neobsahují lepek a vyhovují i pravidlům oblíbených výživových stylů paleo či low carb.
Grilování nebo prostý ohníček v přírodě svádí ke zkoušení nových chutných receptů na dobroty, které lze připravit mezi žhnoucími polínky a řeřavými uhlíky. Cibulové bomby s mletým masem a slaninou jsou přesně to, co v tu chvíli hledáte. Jsou snadné, rychlé, originální a neskutečně chutné. K jejich přípravě vám bude stačit miska, nůž a trocha alobalu. Recept navíc neobsahuje žádné nadbytečné přísady, jako je mouka nebo strouhanka.
Na cibulové bomby budete potřebovat
- 10 až 12 velkých červených cibulí
- 500 g mletého masa (ideálně hovězího)
- 500 g slaniny
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 1 vejce
- ½ lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Návod na přípravu
Oloupejte cibule, odkrojte oba konce a podélně je rozřízněte na dvě poloviny tak, abyste získali půlkulaté duté kapsičky. Z každé cibule vyjměte menší středové vrstvy a nasekejte je najemno. Okrajové dvě nebo čtyři vrstvy nechte v celku.
Nasekanou cibuli přisypejte k mletému masu. Ochuťte jej solí, pepřem, sušeným česnekem a cibulí, worcesterovou omáčkou a parmazánem. Přidejte vajíčko a vše rukou důkladně, avšak krátce promíchejte. Maso raději nehněťte dlouho, jinak bude výsledná konzistence poněkud hutnější, než byste možná chtěli. Pokud chcete, můžete do náplně přidat také nasekané houby a čerstvé zelené bylinky.
Ze směsi mletého masa tvarujte kuličky v takové velikosti, která se přesně vejde mezi poloviny cibule a trochu je do ní zatlačte. Aby cibulové bomby držely pohromadě, obalte každou dvěma až třemi plátky slaniny a nakonec je zabalte do kousku alobalu.
Nyní s cibulemi naložte podle toho, kde se právě nacházíte. Můžete je umístit na mřížku grilu či trouby, anebo je vhoďte mezi žhavé uhlíky v ohni, úplně stejně, jako se pečou jablka či brambory. Během opékání je každých 5 minut otočte na druhou stranu. Zhruba po 30 minutách opékání bude maso uvnitř cibulí hotové a můžete ho s velkou chutí rozbalit. Pokud do ohně či grilu současně s cibulemi vhodíte také pár brambor, můžete je podávat společně. Chutnají perfektně.
Napište komentář