Vitamín B12 je důležitá živina, bez které se lidské tělo prostě neobejde. Jeho nedostatek může způsobit závažné zdravotní problémy, včetně Alzheimerovy choroby.
Vitamín B12 nebo-li kobalamin je jednou z osmi základních živin komplexu vitaminů B rozpustných ve vodě, která se spolu s kyselinou listovou podílí na syntéze DNA a červených krvinek. Hraje také důležitou roli při tvorbě myelinové pochvy kolem nervů, která usnadňuje vedení nervových vzruchů. Stejně jako většinu vitamínů si jej však lidské tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je důležité dbát na jeho příjem z potravy. Pokud jej totiž nemáte dostatek, můžete se potýkat se závažnými zdravotními problémy.
Problém, který zhoršuje kognitivní funkce
Jediné potraviny, ze kterých lze vitamin B12 získat, jsou maso, vejce, mléčné výrobky a další živočišné potraviny. Proto jsou jeho nedostatku vystaveni především vegetariáni a vegani. Je ovšem důležité poznamenat, že obecně se s jeho nízkou hladinou potýká 40% lidí ve věku 26 až 83 let. Tento problém je jedním ze zásadních faktorů vzniku neurologických onemocnění, které často bývají spojovány se stárnutím (například ztráta paměti, zhoršení kognitivních funkcí, snížená pohyblivost atd.).
Lidé nedostatek vitamínu B12 často přehlíží
Existují dva hlavní důvody, proč lidské nedostatek vitaminu B12 přehlížejí. Za prvé, většina lékařů ji běžně netestuje, a za druhé, laboratoře stanovují příliš nízké referenční úrovně – proto většina studií podhodnocuje skutečnou úroveň tohoto nedostatku. Mnoho lidí s nízkou hladinou této nedílné živiny tak podle samotných lékařů má tzv. „normální“ hladinu. Podle medicíny je však hladina B12 mezi 200 pg/ml a 350 pg/ml (která je považována ve většina zemí za normální) nedostačující.
Odborníci, kteří se specializují na diagnostiku a léčbu nedostatku B12, uvádí, že minimální hladina vitamínu B12 v těle by neměla být nižší než 450 pg/ml. Je ovšem třeba brát na vědomí, že se v některých zemí tyto hodnoty mohou lišit – například u nás ve střední Evropě a Japonsku, kde bývá tuhá zima, se spodní hranice pohybují mezi 500-550 pg/ml. Nižší hodnoty mohou vést k psychologickým a behaviorálním projevům souvisejícími s poklesem kognitivních funkcí.
Stupně a příznaky nedostatku vitaminu B12
Nedostatek vitamínu B12 se projevuje ve čtyřech fázích, počínaje poklesem hladiny vitamínu v krvi, postupným snižováním buněčných koncentrací vitamínu, zvýšením hladiny homocysteinu, snížením rychlosti syntézy DNA a nakonec makrocytární anémií. Mezi příčiny tohoto problému patří kromě nedostatečného příjmu tohoto vitamínu také střevní dysbióza, střevní zánět, netěsnost střev nebo konzumace některých léků – to může vysvětlovat, proč se nedostatek vitamínu B12 může objevit i u lidí, kteří konzumují velké množství živočišných produktů.
Mezi typické příznaky nedostatku vitaminu B12 poté patří necitlivost a brnění rukou nebo nohou, potíže s pohybem a udržením rovnováhy, chudokrevnost, žloutenka, otok jazyka, kognitivní potíže nebo ztráta paměti, paranoia nebo halucinace, slabost a únava. Pokud se tento nedostatek neléčí, může způsobit vážné neurologické problémy a krevní choroby. Je proto důležité, abyste poslouchali své tělo a v případě výše uvedených příznaků se co nejdříve obrátili na svého lékaře.
Napište komentář