Jak vyčistit špinavou troubu kostkou cukru

Fotografie: Biswarup Ganguly / Creative Commons / Attribution 3.0

Na to, aby vaše trouba opět zářila čistotou jako nová, nepotřebujete prakticky nic. V případě následujícího postupu dokonce postačí obyčejná kostka cukru.

Trouba se v běžném provozu zašpiní docela snadno. Ještě lépe, pokud zkoušíte nové recepty, se kterými nemáte tolik zkušeností. Většina lidí má tak troubu více nebo méně zašpiněnou, což vyžaduje pravidelný zásah. Je to zdlouhavé, namáhavé a výsledky kolikrát nejsou podle vašich představ. Tedy alespoň v případě, že neznáte vynikající trik, o který se na sociální síti TikTok podělila uživatelka vystupující pod jménem @krisslovefood. V čem to spočívá?

Jak použít kostku cukru místo drátěnky

V první řadě nechte troubu opravdu vychladnout. Jakékoliv teplo ovlivní použité suroviny, a tak i finální výsledek. Na krizová místa s připečenými usazeninami nalijte trochu vlažné vody. Jen co se to na místě trochu usadí a lehce se usazeniny rozmočí, použijte kostku cukru jako drátěnku a nečistoty s ní normálně odrbejte. Podle velikosti kostek to bude chtít trochu cviku, ale nepochybně si s tím dobře poradíte. Asi jich bude potřeba několik.

Odrbané a uvolněné usazeniny pak jednoduše setřete hadříkem nebo ubrouskem. Cukr je dobře odstraní a nepoškrábe povrch trouby. Po zásahu tak nezůstanou jakékoli trvalé následky, které hrozí po ocelových či jiných škrabkách a dalších nástrojích. Podle autorky tohoto receptu lze použít i hrubozrnnou sůl. Tento snadný postup tak přidává další možnost do už tak bohatého výčtu surovin, kterými lze doma vyčistit prakticky cokoli.

Spíše pro drobnější čištění

Pravdou je, že postup s kostkou cukru se hodí spíše pro lokální čištění ploch, kde vám nalitá vlažná voda bude přirozeně držet. Při silném umaštění a dalších skvrnách se pravděpodobně jen mnohem více nadřete, nejedná se zkrátka o hromadný recept. Na celou troubu je vynikající tableta do myčky, kterou v misce uvnitř trouby zalijete vroucí vodou. Její efekt totiž pokryje celý prostor trouby. I usazeniny pak můžete velmi snadno otřít.

@krisslovesfood Visste du dette…?🤷‍♂️ #sukkerbit #kjøkkentips ♬ Sunny Day – Ted Fresco

Nejlepší domácí čističe

Základem je jedlá soda, případně ještě v kombinaci s octem. Pokud k jedlé sobě přidáte několik kapek vody, vznikne vám vynikající pasta na čištění i velmi citlivých povrchů. Mluvíme hlavně o skle, hliníku či chromu. Soda totiž skvěle funguje jako brusivo, ale na rozdíl od agresivnějších čističů nepoškrábe ani ony jemné materiály. Přidáním octa vzniká velmi silná očistná pěna, takže se nelekněte této reakce. Nechte působit, a poté setřete.

Zdroj: Newly

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*