Mistrovské očištění obkladových spár bez námahy: Transformuje je do původního stavu

Fotografie: Vilém Rakoš, SvětKreativity.cz

Aby byla vaše koupelna opět dokonale čistá a zářila jako nová, vyzkoušejte při jejím umývání tyto jednoduché triky. Bez drhnutí a velké námahy jí vrátíte původní lesk.

Spáry mezi dlaždicemi poměrně brzy ztrácí svůj původní vzhled. Na vině je především vlhké prostředí koupelny, které z běžné špíny dokáže vytvořit i velmi odolnou nečistotu. Na méně namáhaných místech si lze všimnout původního odstínu spárovací hmoty, kdežto části kolem vany nebo ve sprše už dávno o tento odstín přišly. Naštěstí existuje několik osvědčených metod, jak je snadno vyčistit.

Koupelnu myjte pravidelně

Nečekejte, až tento problém naroste do obřích rozměrů, nebo se ve vaší koupelně začne rozšiřovat plíseň. Věnujte pravidelně čas mytí spár i dlaždic a usnadněte si práci a ušetřete spoustu času. Přítomnost plísní v koupelně je nejen nevzhledná, ale může způsobovat řadu zdravotních problémů, jako je suchý a dráždivý kašel, astma nebo alergie.

Fotografie: Vilém Rakoš, SvětKreativity.cz

Umyjte koupelnu jedlou sodou

Tento univerzální prášek je skvělým pomocníkem nejen v kuchyni, ale také pří úklidu celé domácnosti. Pokud ho v misce naředíte s trochou vody, vznikne vám velmi účinná čisticí pasta. Tu stačí starým zubním kartáčkem nanést na znečištěná místa a nechat chvíli působit.

Vyčistěte dokonce i léta zašlé spáry mezi dlaždicemi v koupelně. Postup, který spolehlivě funguje

Pokud je vrstva špíny příliš velká, zřeďte půl hrnku vody s půl hrnkem octa a pomocí rozprašovače nastříkejte na ošetřené místo. Po 10 minutách povrch vydrhněte a dočistěte.

Fotografie: Vilém Rakoš, SvětKreativity.cz

Směs vody a octa můžete používat k mytí koupelny preventivně. Stačí, když tenkou vrstvu nastříkáte na spáry a dlaždice a krouživými pohyby je jemným hadříkem umyjete. Takto zabráníte usazování vodního kamene a dalších nečistot a předejdete vzniku plísní. Vyhněte se při mytí dlaždic používání drátěnky, abyste nepoškodili jejich povrch. V případě potřeby postup čištění raději několikrát zopakujte.

Ošetření poškozených míst

Spáry, které se drolí nebo jsou jinak poškozené, žádným čisticím přípravkem nijak neošetřujte. Takto byste je akorát ještě více poničili. Namísto toho je jen jemně omyjte a pomocí vhodných materiálů je opravte. K dostání jsou různé směsi a hmoty, které vám s tímto problémem rychle pomohou. Během chvilky tak bude vaše koupelna opět jako nová.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*