Hroznové víno je velmi zdravé ovoce, které lidé jí samotné jen tak. Ale to, že se z něj dá připravit vynikající dezert, to už neví.
Hroznové víno je neskutečně zdravá potravina. Zaprvé mají vysoký obsah vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné. Vláknina očišťuje střeva a živí bakterie žijící v nich. A za druhé obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Například skupiny vitamínu B, kromě skupiny B12, která se vyskytuje pouze v živočišných zdrojích. Mimo jiné i vitamín C, draslík, mangan, hořčík a kyselinu listovou. Hrozny můžete konzumovat třeba během sledování televize, namísto brambůrků a tyčinek. V létě si je můžete zamrazit a mít je na osvěžení.
Recept na vinnou révu v želatině zvládne každý, je jednoduchý a zároveň i chutný. Nezabere příliš mnoho času, tudíž je to ideální recept pro návštěvu, nemáte-li dostatek času na přípravu dortu.
Potřebné ingredience
- Balení hroznového vína bez pecek
- 240 mililitrů mléka
- 2 balení ananasového želé
- 1 litr kondenzovaného mléka
Kondenzované mléko můžete i zakysanou smetanou, nechcete-li výsledek příliš sladký. Případně můžete kondenzované mléko společně se smetanou namíchat tak, aby vám chutnalo.
Postup přípravy
Ze všeho nejdřív zahřejte v hrnci mléko, mělo by být horké, ne však vařící. Následně odstavte hrnec z plotny a nasypte do něj 2 balíčky želé. Mixérem to společně vyšlehejte, zhruba 2 minuty. Do hmoty přidejte kondenzované mléko či zakysanou smetanu, či jejich kombinaci a pořádně vyšlehejte.
Zavařené hrozny v sirupu na zimu: Jsou tak dobré, že roční zásoby sníme za měsíc
Do forem, s tím že můžete použít jak jednu velkou formu, tak i malé mističky, dejte na dno hroznové víno. Jeho množství závisí na vás, jak moc ho tam chcete. Následně na něj navrstvěte hmotu z mléka a želatiny. Množství, jaké tam dáte, závisí opět čistě na vás. Pak už jen stačí všechno dát do lednice ztuhnout, na alespoň 2 hodiny.
Pokud máte více času a chcete si s dezertem pohrát, můžete ještě rozpustit čokoládu a tou to celé přelít. Popřípadě použít nahoru ještě rozdrobené sušenky. Nebo můžete upéct světlý korpus, na něj dát vanilkový krém, navrstvit hroznové víno, přidat směs želatiny a mléka a celé to polít čokoládou. Vše se odvíjí od toho, kolik času na přípravu máte. Čím více času, tím více možností k experimentům. Kromě vinné révy si klidně přidejte takové ovoce, jaké vám chutná. Záleží na osobních preferencích.
Takto jednoduše se dá připravit dezert, nemáte-li čas. A i s minimem ingrediencí, tyto totiž máte zajisté vždy doma. Kromě hroznového vína, ale místo něj můžete použít klidně i jahody, borůvky nebo i mražené ovoce. Každý, kdo tento dezert ochutná, bude zajisté mile překvapen, jak dobře chutná.
Napište komentář