Podle rady mé babičky dávám k zavařovaným okurkám tuto tajnou přísadu. Jsou díky ní dokonale křupavé

Nakládané okurky jsou oblíbené pro svou křupavost a navinulou chuť. Skvěle ladí k tradičním českým i zahraničním jídlům nebo samotné jako snack.
Křen, česnek, bobkový list, hořčice a kopr jsou základní suroviny, které obvykle přidáváme do nálevu. Co ještě stojí za to přidat k nakládání okurek? Jedná se o přísadu používanou již našimi babičkami. Dodá nálevu jedinečnou chuť a vůni. Jde o třešňové listy. Díky nim budou nakládané okurky dokonale křupavé. Stačí jen pár kousků a okurky přehnaně nezměknou. Pamatujte také, že z okurek nesmíte odstranit bílý povlak. Nevypadá sice moc esteticky, ale má prospěšné bakterie, které napomáhají činnosti našich střev.

Zavařování okurek: Kouzlo třešňového listu

Při výrobě nálevu dbejte na správnou přípravu všech surovin a náčiní. Zelenina by se měla důkladně očistit a sklenice vysterilizovat. Jinak se nám mohou okurky zkazit. Důležitá je také kvalita okurek. Nemusí být vzhledově dokonalé, ale neměly by mít na sobě fleky a samozřejmě ani náznak plísně. K nakládání jsou nejvhodnější středně velké nebo malé okurky. Praktičtější jsou ty rovné, umístí se do zavařovací sklenice snadněji než okurky silně ohnuté.

Zdravý a chutný nálev

Vyléváte okurkový lák? Chyba! Nálev je totiž nejen chutný, ale také prospěšný pro zdraví. Jeho blahodárný vliv je dán vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek. Pomáhá také v boji proti zácpě. Ale i zde platí ono známé „všeho s mírou“. Velké množství nálevu může způsobit žaludeční potíže. Doporučujeme vám začít pít nejprve po troškách – cca 50 ml. Nepociťujete-li žádné nežádoucí účinky, můžete dávku postupně zvyšovat.

Je třeba mít na paměti také to, že okurkový lák obsahuje hodně soli. Přebytek sodíku není prospěšný lidskému zdraví. Nálev tedy pijte, ale nepřehánějte to. V případě jakýchkoliv pochybností nebo nežádoucích reakcí se poraďte se svým lékařem. Pacienti s vysokým krevním tlakem, oxalátovými vápenatými kameny a chorobami trávicího systému by raději vůbec neměli konzumovat kvašené produkty ani vodu z těchto výrobků.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů